Društvo i ekonomija

[ Izvor: Agencije ]

04. 07. 2024. 12:16 9

Napadnuti studenti koji blokiraju Rektorat, muškarac im pretio "crvenim beretkama"

Studente iz organizacije STAV (Studenti protiv autoritarne vlasti), koji peti dan blokiraju zgradu Rektorata Novosadskog univerziteta, noćas je napao nepoznati muškarac koji je fizički nasrtao na njih i pretio im, kazali su studenti novinarima.

Kako si ispričali, dve studentkinje su noćas izašle iz Rektorata i uputile se prema autobuskom stajalištu, kada je iz mraka izašao mlađi muškarac i počeo da im preti.

- Rekao je da mu je otac bio u "crvenim beretkama" i da je "klao decu po Sarajevu" tokom rata. Pretio nam je i fizički nasrtao i na naše kolege koje smo pozvali u pomoć - kazale su studentkinje.

Dodale su da je potom došla policija, privela ga i navela da je pijan i "verovatno drogiran", te da će protiv njega biti podneta prekršajna prijava.

Studentkinje su dale izjavu u policiji o tom incidentu.

Traže izmenu pravilnika o izborima za Studentski parlament

Studenti iz organizacije STAV i dalje blokiraju zgradu Rektorata u Novom Sadu, a nadležni ne odgovaraju na njihove zahteve da se obezbedi izmena pravilnika o izborima za Studentski parlament, kako lista Saveza studenata Filozofskog fakulteta ne bi imala monopol kao što je do sada bio slučaj.

Oni su zgradu blokirali u nedelju uveče. Studenti spavaju u zgradi, a moto protesta je "Jedna lista nije izbor".

Rektorat zbog toga ne radi, a zaposleni ne dolaze na posao, sem pojedinih koji rade ispred zgrade Rektorata.

Rektor će ponovo posetiti studente u blokadi

Studenti su novinarima kazali da su nezvanično obavešteni da će ih rektor Dejan Mladić ponovo posetiti i razgovarati sa njima. Oni su s njim razgovarali u utorak, ali dogovor nije bio postignut.

Blokada je počela jer je za ponedeljak bilo planirano održavanje izbora za Studentski parlament Filozofskog fakulteta, što, kako su naveli iz STAV-a, nije legitimno jer Statut Filozofskog fakulteta i pravilnici podrazumevaju da se izbori mogu organizovati jedino u fakultetskoj zgradi. Studenti iz organizacije STAV podneli su disciplinske prijave protiv predsednice Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta Ivane Macak i člana izborne komisije Aleksandra Gajića zbog fizičkog nasilja.

Ivana Macak je 21. maja ošamarila u zgradi Filozofskog fakulteta aktivistkinju STAV-a Milu Pajić, dok je Aleksandar Gajić takođe fizički nasrtao na kolege.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sličnosti i razlike

Zoran Živković [05.07.2024.]




Video dana

Roki

Anketa

Ko je najviše razočarao na Evropskom prvenstvu?

Rezultati