Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova.rs ]

30. 06. 2024. 19:11 36

Đuka nema samo penthause i vikendice, već i poziciju u firmi čiji je vlasnik Telekom Srbija

Vladimir Đukanović, poslanik u Skupštini Srbije i visokopozicionari član SNS pored svojih stranačkih aktivnosti obavlja i funkciju člana Nadzornog odbora firme “Yunet International d.o.o Beograd” čiji je većinski vlasnik Telekom Srbija. Ovaj podatak nije objavljen na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije, što ne znači da narodni poslanik to nije prijavio, ali jeste sporno to što podatak o svim njegovim funkcijama nije javno dostupan iako zakon to nalaže. Inače, manjinski vlasnik pomenute firme je i političar i biznismen Bogoljub Karić.

Osim što je i u novom skupštinskom sazivu narodni poslanik ispred Srpske napredne stranke, advokat i visokopozicionirani član ove partije Vladimir Đukanović dobio je i poziciju člana Nadzornog odbora, odnosno deo je menadžmenta preduzeća "Yunet International d.o.o Beograd".

Kako je navedeno na sajtu Agencije za privredne registre, u pitanju je Društvo za projektovanje i izgradnju informacionih sistema koje se od 2017. godine nalazi u većinskom vlasništvu državnog Telekoma. Ovo preduzeće ima 82 odsto akcija firme, a udeo od 4,5 odsto drži političar i biznismen Bogoljub Karić. Preostalih 13 odsto udela drže Slavica i Zoran Karić. Ovu firmu je Telekom preuzeo od Astra banke u stečaju koja je bila u vlasništvu Karića.

Pored Đukanovića, firma čije je sedište u Dubrovačkoj na Starom gradu u Beogadu ima još četiri člana Nadzornog odbora gde je poslanik svakako najzvučnije ime. Ono što je zanimljivo jeste da podatak o njegovom nameštenju u "Yunetu" nije objavljen na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije.

Nova.rs je povodom toga kontaktirala Agenciju za sprečavanje korupcije, ali do trenutka objavljivanja teksta nismo dobili odgovor.

Zbog toga javnost u ovom trenutku ne zna koliko novca Đukanović prihoduje u firmi čiji je vlasnik država, dok istovremeno na sajtu stoji da radi samo kao narodni poslanik i da ostvaruje prihod od 80.000 dinara.

Đukanović prima manje od prosečne plate, a ima apartmane i stanove

Podatak da Đukanović nije objavio da je član Nadzornog odbora Telekomove firme i da navodno živi od 80.000 mesečno, što je manje i od republičkog proseka plate, nadovezuje se na priču koju je otkrio BIRN. Ovaj istraživački medij objavio je u četvrtak, 27. Juna podatak da je uticajni član SNS vlasnik tri luksuzna stana na Voždovcu i dva apartmana na Zlatiboru.

Zanimljivo je da je Agencija za sprečavanje korupcije ove stanove objavila na sajtu tek nakon upita BIRN-a, budući da skoro dve godine nije ažurirala podatke o njegovoj imovini.

Vladimir Đukanović je jedan od najuticajnijih članova vladajuće Srpske napredne stranke. Član je predsedništva i glavnog odbora SNS i poslanik u Skupštini Srbije od 2014. godine. Bio je član Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca.

Kao advokat zastupao je, ili još uvek zastupa, Predraga Koluviju, prvooptuženog u predmetu "Jovanjica", Dijanu Hrkalović, bivšu državnu sekretarku Ministarstva unutrašnjih poslova, Andreja Vučića, brata predsednika Srbije i uticajnog člana SNS-a, kao i bivšeg predsednika beogradske opštine Palilula Aleksandra Jovičića, kome se sudi zbog optužbe da je učinio krivično delo trgovina uticajem.

"Uhvatio sam poslednji talas pred koronu"

Komentarišući što je kupio skupocene stanove, Đukanovič je za BIRN rekao da je sklopio ugovor za kupovinu još 2020. Godine kada još ni ašov nije bio zaboden.

- Ja sam to tada pred koronu, bukvalno sam uhvatio onaj poslednji talas. Moja advokatska kancelarija je to kupila i sve je išlo preko kancelarijskog računa, sve je tako isplaćeno - kazao je Đukanović za BIRN.

Na pitanje BIRN-a kolika je cena kvadrata bila tada, Đukanović kaže da je iznosila 2.050 evra za kvadratni metar.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 36

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


In memoriam

Zoran Živković [01.07.2024.]




Video dana

Pomoć stiže

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati