Region

[ Izvor: Radio Slobodna Evropa ]

02. 07. 2024. 16:29 12

Amerika najavila nove SANKCIJE protiv Dodika?!

Sjedinjene Države su zabrinute zbog Dodikovih pretnji teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, i zbog toga su moguće dodatne sankcije, upozorio je Džejk Saliven, savetnik američkog predsednika Džoa Bajdena za nacionalnu bezbednost.

U objavi na društvenoj mreži X, Saliven je naveo da su SAD "zabrinute pojačanim pretnjama teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine od strane predsednika Republike Srpske, Milorada Dodika", prenosi Radio Slobodna Evropa.

- Nastavićemo da odgovaramo na secesionističko delovanje i napade na Dejtonski mirovni sporazum, što uključuje upotrebu dodatnih sankcija - naveo je Saliven.

On je takođe naglasio da "SAD podržava visokog predstavnika i korišćenje njegovih ovlašćenja u svrhu odbrane Dejtonskog sporazuma".

- Nastavićemo da stojimo uz građane BiH i njihov cilj, a to je demokratska i napredna BiH integrisana u evroatlantsku zajednicu - zaključio je Saliven.

Bajdenov savetnik se oglasio nekoliko dana nakon što je Dodik potvrdio da je izrađen predlog sporazuma o "mirnom razdruživanju", te da će vlasti Republike Srpske poslati taj dokument Federaciji BiH na razmatranje. Tekst dokumenta nije poznat javnosti.

Kako navodi Radio Slobodna Evropa, zbog pretnji Dejtonskom sporazumu lider Republike Srpske Milorad Dodik od ranije je pod američkim sankcijama. Sem njega, na "crnoj listi" Kancelarije za kontrolu strane imovine (OFAC) američkog Ministarstva finansija se nalaze njegovi sin i ćerka, Igor i Gorica, te još nekoliko najviših zvaničnika Republike Srpske.

Sredinom juna, sankcionisano je i sedam kompanija koje su, kako je tada naveo OFAC, deo mreže koja obezbeđuje "značajne izvore prihoda" za Dodika i njegovu porodicu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 12

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


In memoriam

Zoran Živković [01.07.2024.]




Video dana

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati