Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova.rs ]

02. 07. 2024. 15:26 15

Martinoviću plaćamo skoro 100.000 dinara iz budžeta samo zato što živi na 60 km od Beograda

Novi ministar poljoprivrede Aleksandar Martinović, pored plate za tu funkciju, svakog meseca prima još skoro 100.000 dinara od države - i to jer živi na oko 60 kilometara od Beograda, gde je njegovo radno mesto. On tako, na mesečnom nivou, sa platom i naknadom za život odvojen od porodice, zaradi tek nešto manje od 300.000, a svaki dinar plaćaju građani, s obzirom na to da se ovaj iznos u celosti isplaćuje iz državne kase.

Plata ministra poljoprivrede iznosi 151.047 dinara mesečno, pokazuje izveštaj o imovini Aleksandra Martinovića, objavljen u Registru imovine državnih funkcionera na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije. Oko sličnog iznosa zarađuje većina ministara u Vladi Srbije.

Ipak, ovo nije Martinovićev jedini prihod.

Konkretno, on kao član komisije za polaganje stručnih ispita svakog meseca zaradi još 45.000 dinara, a ni ovde nije kraj.

Poslednji redovni Martinovićev mesečni prihod je naknada za "odvojeni život", koju prima još od 2022. godine, kada je bio ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Ovaj iznos nikako nije mali - Martinoviću se svakog meseca iz državnog budžeta, koji pune svi građani Srbije, isplati 98.000 dinara - za oko 1.000 više od jedne prosečne srpske plate.

Šta je naknada za odvojeni život?

Kako se navodi u Uredbi o naknadi troškova i otpremnini, državnom službeniku i namešteniku naknađuju se, zbog privremenog ili trajnog premeštaja u drugo mesto rada troškovi selidbe, troškovi poseta porodici i troškovi odvojenog života od porodice.

Naknada za odvojeni život je novčani iznos koji primaju zaposleni u državnim institucijama, a samim tim i ministri, koji rade u mestu u kojem nemaju rešeno stambeno pitanje, odnosno van mesta prebivališta.

Drugim rečima, pravo na novčanu naknadu imaju oni koji su zbog obavljanja funkcije "izmešteni" iz mesta u kom žive. Takav je slučaj i sa Martinovićem, koji prebivalište ima u Rumi - oko 60 kilometara od Beograda.

Koliki su to troškovi?

Dok se troškovi selidbe namiruju jednokratnom isplatom 5.000 dinara, naknada za odvojeni život prima se svakog meseca.

Konkretno, mesečna naknada za odvojeni život, prema Uredbi o naknadi troškova I otpremnini državnih službenika I nameštenika, iznosi 75 odsto prosečne plate u Srbiji, što bi bilo oko 72.500 dinara.

Uz to, državni službenici imaju pravo i na naknadu troškova za posetu porodici, i to najviše za jedno putovanje mesečno, u visini troškova prevoza u međugradskom saobraćaju.

Zašto Martinović prima više?

S obzirom na to da Martinović prima više nego što je ovom Uredbom propisano, a nije naglašeno da li u ovaj iznos ulazi još neki trošak, poput stanovanja, novinari Nova.rs su pokušali da saznaju zbog čega njemu svakog meseca leže gotovo 100.000 dinara na ime odvojenog života.

Odgovore na pitanja o tome zbog čega novopostavljeni ministar poljoprivrede prima ovoliki iznos, kao i kako se on obračunava, već nedelju dana nije stigao ni od Vlade, a ni od Ministarstva poljoprivrede.

Martinović sakrivao primanja iz Ćuprije

Finansijske malverzacije već su pratile Martinovića, kroz prethodne godine njegove političke karijere.

Naime, nakon što je BIRN u oktobru 2018. godine objavio tekst o angažovanju funkcionera SNS kao predavača u Visokoj medicinskoj školi u Ćupriji, Martinović, tada narodni poslanik i šef poslaničke grupe naprednjaka, prijavio je Agenciji za borbu protiv korupcije prihod koji ostvaruje u ovoj školi.

Međutim, iako se njegovo ime nalazilo na rasporedu ispita iz januara 2018, on je prijavio da prihod ostvaruje tek od 1. oktobra, i to u iznosu od 60.000 dinara mesečno.

U centru ovog skandala našao se i Vladimir Orlić, Martinovićev stranački kolega.

Pored neprijavljene zarade, problem je bio što je u vreme njihovog angažmana, kada su navodno povremeno dolazili da predaju u Ćupriju, nekoliko profesorki koje su bile angažovane u toj školi u Ćupriji ostalo je bez posla. Kako su tada rekle, njih devet tokom godinu dana nije dobilo produženje ugovora o radu.

Tvrdile su i da nikada nisu videle ni Martinovića ni Orlića da drže predavanja, dok su one redovno ispunjavale svoje obaveze predviđene ugovorom.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 15

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


In memoriam

Zoran Živković [01.07.2024.]




Video dana

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati