Svet

[ Izvor: Mediji ]

02. 07. 2024. 16:14 3

Rio Tinto smanjio plate za 80 odsto: Rudari ŠTRAJKUJU

Rudarska kompanija Rio Tinto, koja u Srbiji pokušava da otvori rudnik litijuma, u Mongoliji se suočava sa štrajkom radnika u najvećem rudniku bakra na svetu.

Naime, Rio Tinto je prema pisanju Rojtersa, nakon izmena zakona o radu u Mongoliji 2022. godine, smanjio plate za čak 80 odsto.

Kako se navodi, menadžment kompanije je trenutno u pregovorima sa radnicima rudnika Oyu Tolgoi, koji su štrajkovali u maju, prema informacijama organizacije OT Watch koja je u kontaktu sa radnicima.

Rio Tinto namerava da od 2028. godine iz ovog rudnika proizvodi 500.000 tona bakra godišnje. Vrednost tolikog bakra po sadašnjim cenama je oko pet milijardi dolara.

Radnici traže da plate u ovom rudniku budu na nivou plata za iste poslove u drugim rudnicima ove kompanije. Oni tvrde da su bili plaćeni "bednih 1.596 dolara mesečno za rad daleko od kuće".

Recimo, prosečna rudarska plata u Australiji je 6.919 dolara.

Rio Tinto je istakao da štrajk održan u maju nije ugrozio proizvodnju i da štrajkuje mala grupa zaposlenih "koji žele da razumeju uticaj promena na komponente prosečne zarade".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


In memoriam

Zoran Živković [01.07.2024.]




Video dana

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati