Slobodno vreme

[ Izvor: Mediji ]

02. 07. 2024. 16:00 1

Šta da uradite ako se s kolima zateknete u poplavljenoj ulici

Nevreme je juče poplavilo brojne ulice u Srbiji. Šta treba da uradite ako se zateknete u automobilu u poplavljenoj ulici, a ta situacija može biti opasna po život ako ste u automobilu. Gotovo polovina svih smrtnih slučajeva u iznenadnim poplavama povezana je s vozilima, piše Njujork tajms.

U takvim situacijama treba biti jako oprezan jer na dubini od samo 30 centimetara vaš automobil može krenuti da pluta, a dubina od 45 centimetara može odneti vaš kamionet.

Ako se automobilom zateknete u poplavi, najpe spustite prozore, savetuje Lin Bertšel, radnik hitne pomoći, plivač i spasilac. Ako su se prozori zaglavili, on savetuje da pokušate da pronađete neki predmet u svom vozilu kojim biste mogli da razbijete prozore.

Bertšel ističe da je ključno da se otvori prozor jer “ako nivo vode nastavi da raste, automobil se puni i postaje kao kamen, umesto da pluta nizvodno”.

Nakon toga otkopčajte svoj sigurnosni pojas i potom pokušajte da se popnete na krov vozila. U slučaju da ste uspeli da to uradite, odmah okrenite broj hitne službe, savetuje Bertšel. Pokušajte da ostanete na automobilu dok ne stigne pomoć, a možete da legnete na krov kako biste bili stabilniji.

- Stvarno ne preporučujem da napuštate vozilo -, rekao je Bertše i naveo da su veće šanse za preživljavanje ako ostanete uz auto jer će hitne službe pre uočiti vozilo nego osobu.

Kako biste bili uočljiviji, takođe možete upaliti svetla za opasnost, aktivirati alarm automobila pomoću priveska za ključeve i, ako je moguće, pritiskati sirenu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


In memoriam

Zoran Živković [01.07.2024.]




Video dana

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati