Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

23. 05. 2024. 10:38 3

Kako će izgledati glasanje u UN o Rezoluciji o Srebrenici

Članice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija će na današnjoj sednici u Njujorku, koja počinje u 16 sati po srednjeevropskom vremenu, raspravljati i glasati o nacrtu rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Kako saznaje Glas Amerike, u Ujedinjenim nacijama Nemačka, koja je jedan od inicijatora, predstaviće nacrt rezolucije.

O predlogu dokumenta neće biti održana formalna debata - već će države moći da obrazlože svoj stav, usled čega neće biti zvanične liste govornika tokom zasedanja.

Takođe, kosponzorima nacrta rezolucije neće biti omogućeno da se obrate. U te zemlje, između ostalog, spadaju Sjedinjene Države, Francuska ili Italija, ali i balkanski kosponzori, Bosna i Hercegovina, Slovenija, Hrvatska, Severna Makedonija. Do zaključenja teksta nacrt rezolucije o Srebrenici kosponzorisalo je 39 država.

Očekuje se da će pre glasanja govoriti predstavnik Srbije - predsednik Aleksandar Vučić.

Takođe, trebalo bi da govori i predstavnik Crne Gore, koja je najavila da će podržati, ali nije kosponzorisala nacrt rezolucije.

Glasu Amerike je u svetskoj organizaciji ranije precizirano da je za usvajanje nacrta rezolucije potrebna prosta većina članica Generalne skupštine - što uobičajeno iznosi 97 država od 193, koliko ih ukupno ima.

Predlog dokumenta, čiji je zvanični naziv, "Međunarodni dan sećanja na genocid u Srebrenici 1995", sačinile su Nemačka i Ruanda.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Politički kameleoni

Zoran Živković [12.06.2024.]




Video dana

Kreativna radionica

Anketa

Dokle može Srbija na Evropskom prvenstvu?

Rezultati