Beograd

[ Izvor: Nova.rs ]

24. 06. 2024. 13:37 2

Šapiću, ako može ovog puta bez bankrota, nelegalnih vila, nameštanja tendera i bahatosti

Aleksandar Šapić je ponovo izabran za gradonačelnika Beograda. Uprkos tome što je za vreme svog prošlog mandata Beograd praktično oterao u bankrot. Uprkos zapaljenim autobusima, onima koji "pucaju" napola i otpalom točku koji je usmrtio našu sugrađanku. Iako je u više navrata situaciju na svojim konferencijama doveo na korak od fizičkog incidenta. Čak i pošto je jednom aktivisti polomio telefon, a novinarima vikao da su lažovi i da su se iskrivili od jeda i zla.

Srpska napredna stranka ili nema bolje ili misli da Beograđani bolje i ne zaslužuju. Bilo kako bilo, ulazimo u još jedan mandat gradonačelnika Aleksandra Šapića.

Beogradski parlament izglasao mu je poverenje još jednom. Bez obzira na to što Beograd ne pamti gradonačelnika sa više afera.

Nameštanje tendera

Počev od one "najkrupnije", posle koje bi retko ko opstao na bilo kojoj funkciji, a pogotovu njegovoj. Međutim, u Srbiji, a posebno u Beogradu, čuda su moguća, pa je Šapić iz afere Kentkart izašao "neoštećen".

Naime, Nenad Milanović, bivši šef kabineta gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića kompaniji “Kentkart” je ponudio namešten tender u zamenu za sporazumni raskid ugovora koji je potpisan 2021. Javnost je o ovom slučaju saznala kada je BIRN objavio audio snimke razgovora Milanovića i predstavnika "Kentkarta". Protiv njeg aje tek nedavno pokrenuta optužnica, a odgovornost Šapića niko i ne spominje. Da ne spominjemo onu njegovu "zakletvu" da će podneti ostavku ako se uspostavi da je Milanović nudio mito…

Ulazimo u serijal afera sa stambenim objektima u Šapićevom vlasništvu ili su nezakonito legalizovane ili su neprijavljene.

Nelegalne i neprijavljene vile

Podsetimo da je opština Novi Beograd nezakonito ozakonila (legalizovala) nelegalno dograđeni objekat u vlasništvu gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića na Bežanijskoj kosi, iako nisu bili ispunjeni zakonski uslovi da se taj objekat ozakoni. To su pokazala dokumenta do kojih je došao BIRN.

Opština je donela ovo rešenje uprkos činjenici da objekat kojeg je ozakonila, u ovom obliku i ovim gabaritima nije postojao na satelitskom snimku Republičkog geodetskog zavoda iz 2015. godine. To je osnovni preduslov da nelegalno izgrađeni objekti uopšte uđu u proceduru za ozakonjenje, prema Zakonu o ozakonjenju objekata.

Ostalo je i nejasno kako je opština ozakonila Šapićev objekat, kada je Statuom Grada Beograda iz 2019. godine određeno da gradske opštine mogu ozakonjivati objekte do 400 kvadratnih metara bruto razvijene građevinske površine (BRGP), a Šapićev objekat zvanično ima 403 kvadrata.

Šapić je i ranije, kršeći zakon, u Beogradu izgradio više nepokretnosti, ukupne površine od 525 kvadrata, i to u dvorištu vile u Zvečanskoj ulici. Tako je bez građevinske dozvole podigao sportski objekat od 286 kvadrata, bazen površine 56 kvadrata, pomoćni objekat od 38 kvadrata, kao i nadstrešnicu od 145 kvadrata.

BIRN i nedeljnik Vreme objavili su i da je Šapić 2018. godine kupio vilu u Trstu vrednu 820.000 evra, te da je prekršio zakon jer to nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije. Međutim, i to se sve brzo zaboravilo. Malo zato što za vlast to očigledno nije problem, malo zato što su Beograđani bili okupirani borbom za opstanak u ovom gradu.

Zagađen vazduh, saobraćajni kolaps i autobusi "ubice"

Šapić ništa nije uradio po pitanju zagađenja vazduha u glavnom gradu, koji se neretko zbog ovog problema svrstava u svetske rekordere. Takođe, ništa nije urađeno ni po pitanju saobraćajne gužve. Gradski prevoz ne da nije bolji, već postaje “opasan po život”. U vrlo kratkom vremenskom periodu jedan autobus se zapalio, drugi prepolovio po sredini, a trećem je otpao točak i usmrtio jednu ženu.

Radovi na ulicama grada traju mesecima, a saobraćani kolaps je svakodnevna pojava.

Gradonačelnik jeste ispunio besplatne udžbenike i vrtiće, kao i vaučere za osnovce i srednjoškoloce, ali je s druge strane učinio nešto što niko pre njega dugo nije - oterao je Beograd u bankrot.

Kasa - bankrot

To je po prvi put javnosti objavio doskorašnji član Privemenog organa grada Beograda Vladimir Obradović.

On je krajem aprila u pisanoj izjavi upozorio da je Beograd praktično bankrotirao i da je to posledica nestručnog raspolaganja novcem.

- Ogromna korupcija i besmisleno trošenje para doveli su do toga da u budžetu grada više nema novca ni za osnovne potrebe - istakao je Obradović i dodao da je 30. aprila Privremeni organ zadužio Beograd za tri milijarde dinara za održavanje tekuće likvidnosti.

- Šapić je dvesta miliona dao na svoju funkcionersku kampanju, a SNS koristi budžet grada kao partijsku kasu - poručio je tada Obradović.

Podsetimo i šta je o načinu na koji je vođen grad u toku Šapićevog prvog mandata nedavno pisao Radar.

- Gradonačelnik je lane napravio minus veći od 8,4 milijarde dinara, što niko pre njega nije uspeo. Budžet Beograda je kraj 2023. dočekao sa minusom od skoro 72 miliona evra. Više od minusa od 72 miliona evra brine činjenica da je privremena gradska vlast sa Šapićem na čelu prva koja je, posle decenije i po, uspela da potroši više novca nego što se tokom jedne kalendarske godine slilo u gradsku kasu. Pre njega, bar u poslednjih 15 godina, to se nikom nije desilo. Čak ni u jeku svetske finansijske krize, 2008. i 2009, dok su Beogradom upravljali, kako to vlast voli da kaže, "žuti lopovi", pre nego što je sam Šapić, kao predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke, 2010. postao pomoćnik tadašnjeg gradonačelnika Dragana Đilasa - pisao je Radar.

Lomljenje telefona

Podsetimo, na momenat kad je jednom aktivisti n aSavskom nasipu razbio telefon. Šapić se pojavio na konferenciji za novinare na kojoj je trebalo da govori o uklanjanju splavova, da bi u jednom trenutku krenuo da razgovara sa građanima što je ubrzo dovelo do incidenta.

Vidno besan i napet, Šapić je jednom od prisutnih počeo da se obraća na ti, da bi se ubrzo čule i pretnje.

- Vidi, nije dobro da ме zadržavaš, znaš? Može da bude opasno po tebe -  rekao je jednom od njih Šapić, nakon čega mu je uzeo telefon iz ruke i razbio ga.

Vređanje novinara

Kad su novinari u pitanju, odnos gradonačelnika Beograda prema njim anajbolje odslikava jedna scena. Ona u kojoj se novinaru N1 obraća sledećim rečima:

"Poješće vas zlo dragi moj kolega, prijatelju, gospodine, kako god hoćete mogu da vas oslovim, zlo će da vas izjede. Ja vas gledam, vas i vaše kolege, vi ste se iskrivili od zla, fizički ste počeli da se krivite, puni ste jeda, mržnje, zla".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Idealan tajming

Zoran Živković [26.06.2024.]




Video dana

Gde si komšo?

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati