Srbija

[ Izvor: Mediji ]

24. 06. 2024. 12:34 3

Nastavnici stupaju u "beli štrajk"

Članovi Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) saopštili su da u sledećoj školskoj godini neće upisivati ocene u elektronski dnevnik (esDnevnik) sve dok se ne usvoje propisi koji bi trebalo da dovedu do smanjenja nasilja u školama.

Tu akciju su nazvali "beli štrajk" i navode da je to mera samoodbrane nastavnika u situaciji kada ih propisi i nadležne institucije ne štite dovoljno od nasilja.

"Ocene su najčešći povod verbalnog i fizičkog nasilja nad zaposlenima u obrazovanju pa ćemo ih ukinuti dok ne budemo zaštićeni na bolji način", stoji u saopštenju.

Nastavnici su dodali da traže izmenu Krivičnog zakonika, odnosno definisanje novih krivičnih dela i sankcija u vezi s nasiljem u školi, uvođenje suspenzije s nastave učenika koji ponavljaju negativno ponašanje i ukidanje anonimnih prijava prosvetnim inspekcijama i poručili da će upisivati ocene u esDnevnik tek kada zahtevi budu ispunjeni."Zahtevane izmene Krivičnog zakonika su najavljene, ali tek krajem godine. Nema potrebe za tolikim otezanjem kada je u pitanju urgentni problem kao što je nasilje u školama. Videli smo na primeru ekspresne izmene Zakona o lokalnim izborima kako vlast može brzo da izmeni zakon, kada to zaista želi", naveli su članovi sindikata.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Idealan tajming

Zoran Živković [26.06.2024.]




Video dana

Gde si komšo?

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati