Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

12. 10. 2023. 20:08 23

SNS popunjava redove sportistima uoči izbora

Nalozi na društvenim mrežama Srpske napredne stranke poslednja dva dana su bogatiji za vesti o novim "igračima" u timu naprednjaka.

SNS je u svoje redove privukao još sportista, a poslednji koji su se priključili su košarkaš Željko Rebrača i stonoteniser Ilije Lupulesku.

Potpisivanju njihovih pristupnica je pored Darka Glišića, prisustvovao i predsednik SNS Miloš Vučević.

- Ilije Lupulesku, stonoteniser, reprezentativac, šampion, od danas je i naprednjak. Dobro došao, majstore - objavljeno je na Tviter nalogu SNS uz fotografiju Lupuleskog ispred koga stoji pristupnica partiji.

Pojačanje u redovima naprednjaka je i košarkaš Željko Rebrača, koji je predstavljen kao "novi član SNS porodice".

Lupulesku i Rebrača su dopunili podugačku listu sportista koji su se prethodnih godina učlanili u Srpsku naprednu stranku.

Prošli veliki "transfer" bio je u maju ove godine, kada su naprednjacima pristupili teniser Janko Tipsarević, i bivši košarkaši Dejan Tomašević i Ratko Raša Radovanović.

Ulazak Tipsarevića u SNS privukao je veliku pažnju javnosti, a on se ubrzo našao na bini naprednjaka kao jedan od govornika na mitingu u Beogradu, koji je najavljivan kao najveći politički skup ikada. Bivši teniser se tada za TV Pink pohvalio da je pre mitinga pojeo sendvič.

Najpoznatiji naprednjak među sportistima je svakako Aleksandar Šapić, danas gradonačelnik Beograda, a nekada najbolji vaterpolista sveta i višestruki šampion. Šapić je dugo "plivao" u političkim vodama, a 2021. godine je svoj Srpski patriotski savez (SPAS) utopio u SNS.

Vaterpolisti koji su pre Šapića zaigrali za tim SNS su Slavko Gak i Vanja Udovičić, koji formalno nije bio član stranke. Prvi je bio gradski sekretar za sport i dečju zaštitu i obrazovanje, a drugi ministar sporta od 2013. do 2022.

SNS je u svoje redove privukao i košarkaše. Tako je bivši reprezentativac i košarkaš Crvene zvezde Marko Kešelj bio na listi naprednjaka na poslednjim parlamentarnim izborima, a u novembru prošle godine imenovan je za državnog sekretara u Ministarstvu sporta.

Kešelj je član Glavnog odbora SNS-a.

Prema podacima dostupnim na internetu, istaknuti sportisti koji su se učlanili u SNS su Radmilo Mišović, Zoran Moka Slavnić, Ivica Kralj, Svetlana Kitić, Asmir Kolašinac, Bogdan Obradović, Vladimir Mandić, Jelena Lavko, Zoran Gajić, Đula Mešter…

Nisu članovi, ali kandidati za odbornike

Na odbrorničkim listama naprednjaka na lokalnim izborima prethodnih godina bili su i nekadašnji košarkaši Partizana Nenad Krstić, Goran Grbović i Đorđe Gagić, zvezdaš Nebojša Ilić, kao i Milan Gurović, koji je u karijeri igrao i za crveno-bele i za crno-bele.

Krstić, Grbović, Gurović i Ilić su, međutim, na listama bili kao nestranačke ličnosti, dok provladini mediji za Gagića pišu da je "istaknuti član SNS".

Grbović je posle lokalnih izbora 2018. imenovan za direktora beogradske Štark arene.

Kada je o ostalim sportovima reč, poslanice naprednjaka u Narodnoj skupštini su bivša rukometašica Tatjana Medved i paraolimpijska šampionka u stonom tenisu Borislava Perić Ranković. Prema podacima Otvorenog parlamenta, njih dve su i članice SNS-a.

Poslanik naprednjaka od 2016. do 2020. bio je i najbolji srpski automobilista Dušan Borković, koji je 2016. izabran i u Glavni odbor SNS-a.

Vučića su svojevremeno javno podržavali i bivši olimpijski šampion u rvanju Davor Štefanek i vozač Gabor Sagmajster, ali nema podataka da su ikada postali i članovi SNS-a.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 23

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Očekivanja

Zoran Živković [13.05.2024.]




Video dana

Braća po mukama

Anketa

Ko će osvojiti Ligu šampiona?

Rezultati