Beograd

[ Izvor: Forbes Srbija ]

13. 05. 2024. 18:15 0

Dok se Šapić svađa sa građanima, gradska preduzeća u gubitku

Ili gubitak ili znatno manji profit, rezultat je sedam od 14 gradskih preduzeća. Tako u najkraćem zvuči presek poslovanja beogradskih "komunalaca“ u 2023. godini.Beogradska komunalna preduzeća ove godine posluju u posebnim uslovima. Njihov osnivač Beograd, još nema usvojen budžet za ovu godinu.

U "minusu“ već tradicionalno je Gradsko saobraćajno preduzeće. Troškove nije uspeo, drugu godinu za redom, da pokrije ni Beograd put, a sa manjkom su prošle godine poslovale i Pogrebne usluge.Preostalih 11 javnih komunalnih preduzeća u prestonici su poslovala sa dobitkom. Nisu u pitanju veliki iznosi, a za njih četiri profit je osetno manji nego prethodne godine.Lazar Krnjeta iz Poslovnog udruženja Komdel, koje okuplja firme koje se bave komunalnim delatnostima, upozorava da izveštaji ne daju pravu sliku.

- Ti rezultati koji se vide iz bilansa uspeha ne govore mnogo sami po sebi.To nije nešto za šta se treba čvrsto držati. Ako se posmatra, na primer Zelenilo, kod njih dominiraju prihodi iz budžeta. To je zato što grad za račun i u ime nas svih naručuje i plaća njihovusluge - kaže Krnjeta za Forbes Srbija.

Ukupno je pet komunalnih usluga kojima nije moguće odrediti krajnjeg korisnika, pa ih podmiruje lokalna samouprava.

- To je, na primer, javno osvetljenje, jer nije moguće odrediti koliko je svetla potrošeno za mene, a koliko za nekog drugog sugrađanina. Ovakav tip usluge je održavanje i popravka puteva, čišćenje ulica i zoohigijena. Ukoliko je ugovor ovih preduzeća sa gradom dobar, ona dobro posluju. Ukoliko ugovor nije toliko dobar i ne mogu da finansiraju poslovanje, ta preduzeća su u gubitku - kaže nam Krnjeta.

Ubedljivo najveće poslovne prihode ostvaruju Beogradske elektrane. One su lane prikupile 31,4 milijarde dinara, oko 2,8 milijardi više nego u 2022. godini. Profit od oko 26 miliona dinara daleko je manji nego godinu pre, kada su zaradili 1,87 milijardi dinara.Sam bilans Gradskog saobraćajnog preduzeća pokazuje značajno bolje rezultate. Prihodi su oko 4,5 milijardi dinara veći nego prethpdne godine, a gubitak je sa nepunih pet milijardi iz 2022. pao na 879 miliona dinara. Forbes Srbija je već pisao da je "krvnu sliku“ gradskog prevoznika značajno popravio Grad Beograd.

Nije lako sumirati rezultat Beogradskog vodovoda i kanalizacije. S jedne strane, upisali su rast prihoda od oko milijardu dinara, ali su im rashodi porasli za dve milijarde. Lane su tako završili sa poslovnim gubitkom od 1,12 milijardi dinara, dok je godinu pre bio oko 286.000 dinara. Konačni rezultat je bolji – upisali su neto dobitak od nepunih 19 miliona dinara. Godinu pre su poslovali sa profitom, od 222 miliona dinara.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati