Košarka

[ Izvor: Sport klub ]

13. 05. 2024. 18:26 3

Opšti rat saopštenjima Zvezde i ABA lige

Nakon što se u javnosti pojavio dopis kojim se Košarkaški klub Crvena zvezda, u danu prvog meča finala ABA lige, obratio čelnicima ovog takmičenja, a u kome se obraća komesaru za suđenje Srđanu Dožaiju i navodi da ne može da garantuje bezbednost sudijama, Sport klub je imao uvid i u dopis Dožaija poslat sportskom direktoru ABA lige Miliji Vojinoviću na koji se crveno-beli pozivaju.

Pismo Srđana Dožaija Miliji Vojinoviću prenosimo u celosti uz redakcijske izmene:

"Poštovani gospodine Vojinoviću,

Molim da me zaštitite od neosnovanih navoda gospodina Nemanje Vasiljević, direktora KK Crvena zvezda koje je naveo u nekoliko dopisa direktoru D. Kmetoviću, Vama i meni lično jer to sada prelazi u "mobing" i poziv na javni linč.

Podsećam Vas na njegove navode iz dopisa (deo) i dajem svoje odgovore.

Dopis od 06. 05. 2024. godine:

1. "Nadamo se da znate (posebno komesar Dožai) da je prethodnih dana BIVŠI komesar za suđenje ABA lige Kamnikar imao sastanke sa čelnikom jednog kluba u Opatiji. Mi znamo povod, dali znate i Vi?

ODGOVOR: Ne znam i ne interesuje me.

2. Tvrdnja da je KK Partizan tražio da Kup Srbije sudi šest sudija iz Slovenije.

ODGOVOR: Ne znam. I ne interesuje me. Usput, kolega Milojković koji delegira sudije u Srbiji u telefonskom razgovoru rekao mi je da to nije istina.

3. "Znate i da postoje "rani radovi" i slika sudije Nedovića koji vatreno navija sa tribina za Partizan na jednoj utakmici Evrolige".

ODGOVOR: Ne znam. Za ovu tvrdnju sudija Nedović kaže da nije istina. Ako KK Crvena zvezda ima dokaz o svojoj tvrdnji, neka ga dostavi.

4. …"Kao što znate gde je rado letovao Javor godinama".

ODGOVOR: Ne znam. I ne interesuje me gde ko letuje. Ako KK Crvena zvezda ima dokaz o zloupotrebi letovanja sudije Javora (Damir ili Edo), neka ga dostavi.

Dalje u istom dopisu dostavljaju se informacije sa Evroliginih utakmica za koju mi nemamo nadležnost. Trebalo je da to dostave kancelariji Evrolige.

Pa se dalje navodi da sudija Pukl nije kažnjen zato što nije kao pravi sudija (u to vreme obaveza) podbacio loptu, što ne odgovara istini jer je isti kažnjen. Pa da na utakmici KK Partizan - KK Igokea sudije Koljenšić i Kardum nisu svirali niti nesportsku grešku Zeku Ledeju pri pogibeljnom startu na igraču Nikoli Tanasković, što ne odgovara istini. Sudije su sudile ličnu pogrešku igraču Ledeju i nakon toga gledali IRS, te isto potvrdili što nije bila tačna odluka jer je trebalo dosuditi nesportsku grešku. Sudijska komisija je dala putem ABA liga Web stranice objašnjenje istog, a prvom sudiji je "usporen" ritam delegiranja.

I tako se navodi još dosta stvari koje ne odgovaraju istini.

Što se tiče događaja u vesi Mateja Boltauzera, ukazujemo da će ABA liga doneti odgovarajuću odluku skladno merodavnim propisima i u propisanom postupku, a po utvrđenju svih merodavnih okolnosti i činjenica, što je i usmeno telefonski na njegov poziv rečeno predsedniku KK Crvena zvezda g. Nebojši Čoviću.

Dopis od 11. 05. 2024. godine:

1. "Zašto se u svako delegiranja uključuje sportski direktor KK Partizan Zoran Savić i naručuje sudijske trojke za utakmice kluba koji predstavlja?"

ODGOVOR: NIJE ISTINA. Nikad Zoran Savić, s moje strane nije bio upoznat sa delegiranjem sudija. Naprotiv predstavnici KK Crvena zvezda su tražili od mene da im kažem ko sudi ili kada će biti delegiranje!

2. Slučajno ili ne, imena "poželjnih" su uvek ista i na identičan način "dele pravdu" na važnim utakmicama!

ODGOVOR: NIJE ISTINA! Upravo sam ja stupajući na dužnost Komesara za delegiranje uveo maksimalni broj nominacija pojedinog sudija klubu (kući - na strani) i tablicu sa statistikom svih klubova svake godine dostavljam Skupštini ABA lige.

3. …Damir Javor uradio na trećoj polufinalnoj utakmici ABA lige između KK Partizan i KK Budućnost (isključenje Ferela)…

ODGOVOR: NIJE ISTINA! Sudija Hordov dosudio je igraču Ferelu tehničku grešku, a s obzirom da je isti igrač već imao nesportsku grešku, shodno zvaničnim košarkaškim pravilima to je isključujuća greška!

4. "KK Crvena zvezda dobro zna i kakva je konekcija Zorana Savića i Srđana Dožaiija još iz splitskih dana! I kako je došao u poziciju da višegodišnje prijateljstvo koristi da direktno utiče na izbor sudija koji je po svemu što smo videli katastrofalan za ligu - i nameran i odličan za jedan klub"!

ODGOVOR: NIJE ISTINA! Ovo je uvreda za ljudski um. Ali kad ga/ih inteersuej, onda ću mu/im kazati. U mojim splitskim danima imao samo 18 godina. Jednu godinu proveo sam u ondašnjoj vojsci kao regrut. Niti se ne sećam koliko je tačno Zoran Savić igrao za splitski klub. Mislim dve sezone, a treću su svi igrači srpske nacionalnosti napustili klub (izuzev pokojnog Zorana Sretenovića). Niti sam se družio sa njim. Viđao ga povremeno jesam. Samo da se zna u to vreme puno bolji odnos imao sam sa tadašnjim trenerom gospodinoom Božidarom Maljkovićem i igračima Duškom Ivanovićem i pokojnim Zoranom Sretenovićem. Ali niko od njih mi nikad nije bio prijatelj. Poznanici sa splitskih Gripa da. I ponosan sam što ih sve znam.

Žalosno je kada vam se moram na ovakav način obraćati na navedene neistine i laži.

5. "Kada se već pozivate na pravilnike, KK Crvena zvezda zahteva i odgovor šta je sportski direktor KK Partizan Zoran Savić radio u sudijskoj svlačionici u petak uveče, kako je moguće da ustaje iz svog restriktivnog prostora i ulazi praktično na teren i vrši pritisak na sudiju Tomislava Hordova?

ODGOVOR: NEISTINA. Po izjavama sudija, Zoran Savić nije bio u sudijskoj svlačionici shodno Vašim navodima. Za ulazak neovlašteni u teren Zoran Savić, na zahtev sudija udaljen je iz dvorane.

Usled iznad navedenog:

Ne pogodujem ja slovenskim (kao niti bilo kojim drugim) sudijama nego su oni svoj kvalitete dokazali svojom višegodišnjom uspešnom sudijskom karijerom kako u svojoj državi, tako i u ABA ligi, FIBA, te takmičenjima u Evroligi sudivši najznačajnije utakmice svih najvažnijih takmičenja, pa tako i danas na ECA listi imamo 18 sudija iz regiona od kojih je devet sudilo upravo završeni plej-of Evrolige. Dvojica mladih sudija dobili su poziv za završnicu juniorskog Evroliginog ANGT turnira u Berlinu, a realno je očekivati i da dvojica, trojica naših sudija sude fajnal-for Evrolige u Berlinu.

U svom 55-godišnjem životu, više puta sam seo i popio kafu sa g. N. Čovićem i g. D. Bokanom i još ponekim klupskim zvaničnicima drugih klubova nego sa spomenutim g. Z. Savićem. Zato svoje "ratove" ne vodite preko mojih leđa!

Ovo što se u poslednje vreme radi u stilu "hiljadu puta izrečena laž postaće istina" što se mene lično tiče sigurno neću dopustiti.

Ukoliko klub(ovi) smatraju da loše ili pogrešno radim, uvek me možete smeniti putem sportskog direktora i Skupštine ABA Liga j.t.d. Od prvog dana stupanja na ovu časnu dužnost. Nemam problema s tim. Ali neće me niko niti vređati niti klevetati teorijama zavere i lažima. Nemam problema niti s tim da se ukinu nominacije za prve tri finalne utakmice i odrede nove sudije. Jer kako nekolicina predsednika klubova, hvala Bogu u manjoj meri kažu "mi (dotični klub) smo
vlasnici Lige i mi ćemo sve menjati" stavljajući u podređen položaj one druge suvlasnike (ukupno 11 klubova suvlasnika - svaki 9,09% ukupnog vlasništva).

I da ne bude zabune, i g. Savić nekoliko puta je tokom takmičarske sezone bio ogorčen delegiranjem pojedinih sudija njegovom klubu. Kao i jučerašnjim delegiranjem pojedinaca. Zanimljivo je da su oba kluba dobili informacije unutar sat-dva vremena od kada su postavljene na eABA platformu. Nažalost, živimo u društvu (region) gde se više obraća pažnja ko sudi nego ko igra. I gde se svaka sudijska greška smatra lopovlukom, dok se igračke, trenerske,
pa i predsedničke zanemaruju.

Poruka klubovima koji u poslednje vreme šalju dopise. Komesar za delegiranje sudija i Sudijska komisija nisu nikada skrivali istinu i niti će je skrivati. Bila sudijska odluka dobra ili ne. Zato, gospodo, nemojte se skrivati iza potpisa svojih klupskih funkcionera, već izađite i otvoreno svojim punim imenom i prezimenom i funkcijom prve osobe klubova upoznajte i ABA Liga j.t.d., državne organe i javnost sa svojim informacijama i dokazima. Počevši od mene prvog pa nadalje svakog sudije ponaosob. Ja s tim nemam problema. Ali ponavljam, s tim
da za izrećeno svako ponaosob mora da bude svestan svoje odgovornosti, posebno imajući u vidu odredbe Krivičnog zakonika (Kaznenog zakona) o uvredi i kleveti!

I za kraj kratko saopštenje o nominacijama prve tri utakmice finalne serije.

Pošto po byLawsima nema mogućnosti izuzeća, a radi se o našim najkvalitetnijim sudijama, sudije su delegirane shodno postojećim Pravilnicima ABA Liga j.t.d.

Napominjem Vam da sam delegiranje napravio na način da sude najbolje sudije u ABA ligi i da nemam pravo niti jednom sudiji uskratiti da sudi finalnu seriju, a koji je to svojim suđenjem tokom sezone 2023/24 zaslužio.

Shodno navedenom da bih se sve neopravdane tenzije s bilo koje strane smanjile na najmanju moguću meru, delegiranje sudija za prve tri utakmice finalne serije plej-ofa napravio sam na sledeći način:

1. Sve delegirane sudije su evroligaške sudije sa liste ABA lige.

2. Prve sudije svake utakmice su naše najiskusnije sudije koji pretenduju za fajnal-for Evrolige.

3. Na svakoj od prve tri utakmice sude po dvojica sudija koja su ove sezone sudili plej-of Evrolige.

4. Svaku utakmicu sudi po jedan sudija iz pojedine države.

Ovakav način komunikacije (zvanje, slanje poruka i mejlova, izazivanje nezadovoljstva delegiranjem i "pretnje" smenom bilo kojeg člana Sportskog dela ABA Liga j.t.d.) smatram neprofesionalnim i pokušaj mešanja u rad Komesara za delegiranje sudija, što predstavnici klubova ne bi smeli da rade.

Sve odluke Skupštine ABA Liga j.t.d. provodom profesionalno, otvoreno i transparentno i stoga mi je dužnost i obveza Vas kao sportskog direktora ABA Liga j.t.d. upoznati s bilo kojim pokušajem kršenja byLawsa i Pravilnika ABA Liga j.t.d.

U ovom trenutku pred početak finalne serije potrebno nam je smirivanje svih tenzija s bilo koje strane i da klub koji bude najbolji na terenu zasluži titulu prvaka ABA lige u sezoni 2023/24!", zaključuje se u dopisu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Idolatrija

Zoran Živković [21.06.2024.]
Video dana

Turistička atrakcija

Anketa

Da li će Srbija proći grupu na Evropskom prvenstvu?

Rezultati