Politika

Direktno.rs

27. 09. 2022. 15:23 1

Kovačević: Zakon o izvršenju i obezbeđenju nedorečen i sklon zloupotrebi

Vladimir Kovačević, predsednik Nove stranke - Da se struka pita, na današnjoj konferenciji za medije, govorio je o predlogu Nove D2SP o izmeni Zakona o izvršenju i obezbeđenju.

Kovačević je najavio da će Nova D2SP osnovati fond koji bi trebalo da omekša pritisak na porodice koje se nalaze u teškoj situaciji u izvršnim postupcima.

- Dva predloga izmena su veća empatija i veća humanost u postupku izvršenja. Nova D2SP nije za ukidanje izvršenja, već za uvođenje postupka u zonu razumnog i društveno prihvatljivog. Zakoni se prave po meri građana i menjaju se shodno interesu ljudi. Smatramo da je ovaj zakon nedorečen i zbog toga sklon zloupotrebi i zbog toga ga moramo menjati - rekao je Kovačević.

Kovačević je istakao da "kao građani i političari ne razumemo kako se porodice postupkom izvršenja dovode u bezizlaznu situaciju".

- Naročito to ne razumemo ako su to porodice sa maloletnom decom, a zabeležili smo i slučaj porodice Dinić pre deset dana, koji samo pukim slučajem još nisu izbačeni na ulicu sa troje maloletne dece. U Zaječaru smo zatekli uplašene ljude, pominjali su nam udruživanje gradskih čelnika radi potencijalnih izvršilačkih prihoda. Sumnjamo na "lešinarenje" nad žrtvama izvršenja - rekao je Kovačević.

Kovačević je podsetio da je u Zaječaru čuo sudbinu žene koja je na sličan način već izbačena iz kuće i jednog muškarca koji je uspeo da zaobiđe takvu sudbinu.

- Sumnjamo, na osnovu informacija koje dobijamo, da je na delu i udruživanje sudskih izvršitelja radi davanja informacija i potencijalne koristi koja se može dobiti kupovinom nepokretnosti koje su predmet izvršenja, gde se uočava da je iznos izvršenja u velikoj nesrazmeri u odnosu na procenjenu vrednost nepokretnosti. Taj lešinarski pristup dovodi do bogaćenja javnih izvršitelja, što nije bio smisao donošenja ovog zakona napomenuo je Kovačević.

Bogićević: Povređeno pravo na pravično suđenje i suđenje u razumnom roku

Generalni sekretar Nove D2SP, advokat Srđan Bogićević, ocenio je da je "veliki broj porodica u Srbiji u opasnosti da izgubi krov nad glavom zbog nemarnog postupanja sudija i izvršitelja", navodeći da je velikom broju povređeno Ustavom garantovano pravo na pravično suđenje i suđenje u razumnom roku.

- Imajući u vidu da vlast nema sluha za ove probleme građana, mi kao Nova stranka – Da se struka pita iniciraćemo skupljanje potpisa za peticiju za izmenu Zakona o izvršenju i obezbeđenju u delu koji se odnosi na izuzeće izvršenja od jedine nepokretnosti u vlasništvu porodice – istakao je Bogićević.

On je dodao da će ta Nova D2SP tražiti i da se izmeni Zakon o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku, gde će za svaku godinu kojima je građanima povređeno pravo na to suđenje biti isplaćeno novčano obeštećenje od 1.000 evra po godini, umesto dosadašnjih od 300 do 3.000 evra.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati