Zdravlje

Direktno.rs

24. 09. 2024. 13:55 0

Otkrivamo da li pileća supa pomaže kod prehlade i gripa! Evo šta kaže stručnjak

Pripremanje pileće supe za bolesnu osobu uobičajena je praksa širom sveta vekovima, i generacije iz gotovo svih kultura kunu se u njene prednosti. I najnovija istraživanja potvrđuju da su bake u pravu, jer pileća supa iako nije lek protiv prehlade i gripa, zaista pomaže u lečenju.

Kolbi Timen, docent za dijetetiku i ishranu na Univerzitetu u Dejtonu kaže da supi poseban ukus daje umami - peta kategorija osećaja ukusa - pored slatkog, slanog, kiselog i gorkog, koji se često opisuje kao mesni ukus.

Poboljšava apetit, podstiče varenje

Kako kaže, to ima ima smisla, jer su aminokiseline gradivni blokovi proteina, a aminokiselina glutamat se nalazi u hrani sa ukusom umami. Dodaje da umami ukus pored mesa, imaju i sir, pečurke i soja sos.

Timen navodi da istraživanja pokazuju da je ovaj ukus ključan za lekovita svojstva pileće supe.

- Kada vidim pacijente sa oboljenjima gornjih disajnih puteva, primetim da mnogi od njih odjednom jedu manje ili uopšte ne jedu. To je zato što akutne bolesti izazivaju inflamatorni odgovor koji može da smanji apetit. Istraživanja pokazuju da ukus umamija u pilećoj supi može da podstakne apetit. Učesnici jedne studije rekli su da su bili gladniji nakon supe sa ukusom umamija - kaže Timen u tekstu koji je objavio The conversation.

Druge studije pokazuju da umami može da poboljša varenje hranljivih materija. Kada naš mozak oseti umami kroz receptore jezika, telo aktivira digestivni trakt da lakše apsorbuje proteine.

 - Ovo može da smanji gastrointestinalne simptome. Iako većina ljudi ne povezuje infekcije gornjih disajnih puteva sa gastrointestinalnim simptomima, istraživanja kod dece su otkrila da virus gripa povećava bol u stomaku, mučninu, povraćanje i simptome dijareje - navodi docent dr Timen.

Smanjuje upalu i začepljen nos

Upala je deo prirodnog odgovora tela na povredu ili bolest. Zapaljenje se javlja kada bela krvna zrnca migriraju u upaljeno tkivo. Kada se ovaj inflamatorni proces javi u gornjim disajnim putevima, pojave se simptomi uobičajeni za prehladu i gripa, kao što su zapušen ili curenje iz nosa, kijanje, kašalj i zgušnjavanje sluzi.

- Nasuprot tome, niža aktivnost belih krvnih zrnaca u nazalnim prolazima može da smanji upalu. I, zanimljivo, istraživanja pokazuju da pileća supa, zapravo, može da smanjiti broj belih krvnih zrnaca koji putuju do upaljenih tkiva. To radi tako što direktno inhibira sposobnost neutrofila, vrste belih krvnih zrnaca, da putuju do zapaljenog tkiva - objašnjava Timet.

Domaća supa protiv infekcija

Nisu sve pileće supe pune hranljivih lekovitih svojstava. Prednost ima domaća u odnosu na konzerviranu. U domaćoj supi piletina obezbeđuje telu potpuni izvor proteina za borbu protiv infekcije.

Povrće snabdeva široku lepezu vitamina, minerala i antioksidanata, a rezanci pružaju lako svarljiv izvor ugljenih hidrata koje telo koristi za energiju i oporavak.

Pomaže i toplina pileće supe - ispijanje tečnosti i udisanje isparenja povećavaju temperaturu nazalnih i disajnih puteva, što oslobađa gustu sluz koja često prati respiratorna oboljenja. U poređenju sa samo toplom vodom, studije pokazuju da je pileća supa efikasnija u otpuštanju sluzi u slučaju prehlade i gripa.

Bilje i začini koji se ponekad koriste u pilećoj supi, kao što su biber i beli luk, takođe oslobađaju sluz, a čorba, koja sadrži vodu i elektrolite, pomaže kod rehidracije.

S tim u vezi Timen preporučuje domaću varijantu pileće supe, koja se priprema sa šargarepom, celerom, svežim belim lukom, začinskim biljem...

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Čas gastronomije

Zoran Živković [23.09.2024.]




Video dana

Vrlo polako i oslobođeno

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati