Zdravlje

02. 02. 2024. 17:51 1

Proverite da li je grip, prehlada ili veliki kašalj (FOTO)

Kašalj je uobičajen simptom i kod gripa i kod prehlade, pa je posebno u prvoj fazi velikog kašlja teško dati dijagnozu. Ipak, po nekim specifičnim simptomima moguće je pretpostaviti o kojoj je bolesti reč.

Simptomi velikog kašlja se obično razvijaju u roku od 5 do 10 dana nakon što dođete u kontakt sa bakterijama koje ga izazivaju. Ponekad period inkubacije traje čak 3 nedelje, napominje Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Razvija se kroz tri stadijuma i svaki ima svoje karkteristične simptome, koje je lako pomešati sa simptomima aktuelnih virusa.

Karakteristični simptomi velikog kašlja

Tako u prvom stadijumu, koji traje nedelju do dve, liči na običnu prehladu – karakteristični simptomi su curenje nosa ili zapušen nos, kijanje, te blagi kašalj.

Posle tog perioda stanje se pogoršava žestokim i nekontrolisanim napadima kašlja. Ta druga faza obično traje jednu do šest nedelja, ali može i 10 nedelja.

Napadi kašlja se generalno pogoršavaju i postaju češći kako se bolest nastavlja. Ti napadi kašlja mogu izazvati povraćanje, osećaj iscrpljenosti, probleme s disanjem, a može doći i do komplikacija.

Ipak, u najvećoj opasnosti su bebe – mnoge bebe s velikim kašljem uopšte ne kašlju, već se bore za vazduh.

Treći stadijum je oporavak, u kojem kašalj postaje blaži i ređi, ali to može da traje dosta dugo.

Kako ga razlikovati od gripa ili prehlade

Kašalj je uobičajen simptom i kod gripa i kod prehlade, pa je posebno u prvoj fazi velikog kašlja teško dati dijagnozu.

Ali, kod gripa je tipičan „suv“ kašalj koji obično traje 3-7 dana, kod prehlade kašljucanje i iskašljavanje sekreta takođe traje do nedelju dana, a kod velikog kašlja kreće blago, pa prelazi u napade kašlja, koji su noću posebno česti (što takođe nije karakteristično za grip i prehladu); zvuk je drugačiji; traje obično dve do šest nedelja (ponekad i 10) i ne reaguje na lekove za kašalj.

Takođe, kod gripa je visoka temperatura (39-40) koja traje 3-4 dana karakterističan simptom. Kod prehlade nema temperature, bar ne kod odraslih i starije dece, a kod velikog kašlja, i ako se javi, bude blago povišena (37,5-38). Upala grla, uobičajena za prehladu, ponekad se javlja i kod gripa, ali ne i kod velikog kašlja.

Pogledajte u tabeli koliko su kod koje bolesti česti ostali simptomi.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati