Zdravlje

[ Izvor: Mediji ]

26. 08. 2024. 07:12 1

Možete da jedete šta hoćete, a nećete se ugojiti - evo i kako

Dobro je poznato da kada želite da skinete višak kilograma, morate da se odreknete određene hrane, ali i količine koju ste nekada konzumirali...

Dijete nekad nisu ni malo lake, pogotovo ako se veći deo svog života osoba ne hrani onako kako bi trebalo. Samo odricanje može pasti vrlo teško kako fizički, tako i psihički, pa je zato potrebno da se prethodno konsultujete sa lekarom ako se upuštate u neku rigorozniju i ozbiljniju dijetu.

Naravno, gladovanje je zabranjeno! Ipak, postoji jedan trik koji će vam pomoći da svakodnevno jedete sve, a da se ne gojite, pa čak i one namirnice koje vas generalno goje. U pitanju je satnica koju morate pratiti, a koja zahteva da određenu vrstu hrane konzumirate u određeno vreme. Takođe je bitno da ne preterujete, već da pojedete nešto što generalno ne biste smeli, samo da biste sebi olakšali i učinili dijetu prijatnijom.

Kada je najbolje pojesti ugljene hidrate koji najviše goje? Odgovor je ujutru i to sat vremena od ustajanja. Pojedite sendvič ili napravite pastu, a zatim u toku dana nastavite da se konzumirate zdravo. Kada su u pitanju masti, njih je najbolje uneti do 10 časova prepodne kako bi organizam mogao da ih iskoristi u toku dana.

Potrudite se da pre jačih obroka popijete minimum dve čaše vode ili toplu vodu sa limunom koja će pokrenuti metabolizam i ubrzati ga. Takođe ne zaboravite na bilo kakvu fizičku aktivnost i trudite se da pijete što više vode u toku dana.

Fokusirajte se na namirnice bogate hranljivim materijama

Prioritet treba dati namirnicama koje su bogate hranljivim materijama, a siromašne praznim kalorijama, kao što su voće, povrće, nemasni proteini i integralne žitarice. Ove namirnice pružaju esencijalne vitamine i minerale, manje su kalorične, i pomažu vam da se osećate sito i zadovoljno bez prekomernog unosa kalorija.

Vežbajte svesno jedenje

Obratite pažnju na signale gladi i jedite polako kako biste omogućili svom telu da signalizira kada je sito. Svesno jedenje pomaže vam da više uživate u hrani i sprečava prejedanje. Izbegavajte distrakcije poput televizije ili pametnih telefona tokom obroka kako biste ostali fokusirani na iskustvo jedenja.

Kontrolišite veličine porcija

Čak i kod zdravih namirnica, kontrola porcija je ključna. Koristite manje tanjire i činije kako biste upravljali veličinama porcija i sprečili prejedanje. Ova strategija vam pomaže da uživate u raznovrsnoj hrani bez prekomernog unosa kalorija.

Ostanite hidrirani

Pijenje dovoljno vode tokom dana pomaže u regulaciji apetita i može sprečiti mešanje žeđi sa glađu. Ponekad naše telo brka žeđ sa glađu, što može dovesti do nepotrebnog grickanja. Ciljajte da pijete vodu pre i tokom obroka kako biste ostali hidrirani i podržali zdravu probavu.

Povećajte fizičku aktivnost

Redovno vežbanje pomaže u balansiranju kalorija koje unosite sa kalorijama koje sagorevate. Uključite mešavinu kardio vežbi, vežbi snage i fleksibilnosti u svoju rutinu kako biste povećali metabolizam, održali mišićnu masu i podržali ukupno zdravlje. Fizička aktivnost takođe može pomoći u upravljanju težinom i poboljšanju nivoa energije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati