Kuhinjica
19. 08. 2025. 07:00 0
Banatska štrudla sa makom koja se topi u ustima: Recept koji se čuva kao porodična tajna
Ako ste ikada probali pravu banatsku štrudlu sa makom, znate da to nije običan kolač. To je miris detinjstva, toplina nedeljne kuhinje i tajna koju domaćice prenose s kolena na koleno.
Ovaj recept nije iz kuvara – on je iz srca. I da, topi se u ustima.
Sastojci:
Za testo:
500 g brašna
1 kvasac (sveži ili suvi)
250 ml mleka
1 jaje
100 ml ulja
2 kašike šećera
Prstohvat soli
Za fil:
300 g mlevenog maka
200 ml mleka
5 kašika šećera
Vanilin šećer po želji
Priprema:
U mlakom mleku razmutite kvasac sa kašikom šećera i ostavite da nadođe. U većoj posudi pomešajte brašno, so, ostatak šećera, jaje i ulje, pa dodajte nadošli kvasac. Zamesite glatko testo i ostavite ga da naraste oko sat vremena.
Za to vreme pripremite fil – mleko zagrejte sa šećerom i vanilom, pa dodajte mak. Mešajte dok ne dobijete gustu, mirisnu smesu.
Nadošlo testo podelite na dva dela, razvucite pravougaonike, premažite filom i pažljivo urolajte. Stavite štrudle u pleh obložen papirom za pečenje, premažite ih mlekom i ostavite još 15 minuta da odmore.
Pecite na 180°C oko 30 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju. Po želji pospite prah šećerom.
Mali trikovi velikih domaćica
Testo ne sme biti tvrdo – neka bude mekano, ali ne lepljivo.
Mak mora biti sveže mleven – to je ključ mirisa.
Štrudlu ne prepeći – čim porumeni, gotova je.
Ova štrudla nije samo kolač – ona je porodična priča, uspomena na bake koje su sve merile „od oka“, i trenutak kada se cela kuća zamiriše. Ako je napravite kako treba, nećete je samo pojesti – osetićete je.
Komentari 0
ostavi komentar