Kuhinjica

[ Izvor: Direktno.rs ]

31. 01. 2024. 07:02 0

Predjelo, meze, prilog..: Punjeni šampinjoni

Šampinjoni punjeni najboljim ukusima: krem sirom, parmezanom, belim lukom i hrskavim komadićima slanine. Odličan recept za predjelo, meze, ili kao prilog uz neko drugo jelo. Šampinjoni moraju biti sveži i jedri, a sir ne sme biti vodnjikav.

07Sastojci

Potrebno je:

400 g (12-14 komada) belih ili braon šampinjona srednje veličine
8-10 traka mesnate slanine (pančete)
135 g krem sira 45-60 % mm
40 g narendanog parmezana
1-2 čena belog luka
1 kašika iseckanog peršuna
1 prstohvat soli
1 prstohvat bibera

Priprema

Krem sir izvaditi iz frižidera da bi omekšao na sobnoj temperaturi. Oprati i posušiti peršun, pa ga fino iseckati. Očistiti beli luk, izrendati ga ili sitno iseckati. U većem tiganju, na umerenoj vatri, pržiti trake mesnate slanine po 3 minuta sa svake strane, dok ne porumene i postanu hrskave.

Dužina prženja će zavisiti od debljine traka. Prebaciti vruću slaninu na papirni ubrus da se ocedi i ohladi. Iseći je na male komadiće i ostaviti sa strane. Pripremiti pečurke.

Uobičajeno se ispiraju pod mlazom hladne vode i odmah prebrišu papirnim ubrusom da ne bi upile vlagu.

Zato je važno da pečurke budu sveže i zajedno sa drškicom, koja će sprečiti da voda prođe u unutrašnjost. Međutim, pečurke se mogu, baš zbog upijanja vlage, samo prebrisati vlažnim papirnim ubrusom. Skinuti drškice, koje u ovom receptu nećemo koristiti.

Uključiti rernu da se greje na 200 C. Pozicija rešetke neka bude na sredini. Premazati pleh mašću koja je ostala u tiganju posle prženja slanine, ili uljem. Napraviti fil. U činiju staviti krem sir, parmezan, beli luk, peršun, so i biber. Viljuškom izgnječiti i izmešati sastojke, a zatim dodati polovinu iseckane slanine i promešati. Rasporediti ravnomerno fil po šampinjonima. Odozgo posuti preostalim komadićima slanine.

Pečurke poređati na podmazan pleh, staviti u zagrejanu rernu i peći 15 minuta, dok se vrhovi blago ne zarumene, a pečurke ne omekšaju. Paziti da se ne prekuvaju, jer će biti vodene i mlohave. Dobro ih namestiti, uspraviti, jer ako se tokom pečenja neka pečurka prevrne, fil će se razliti po plehu, a ona će ostati prazna. Neke pečurke će tokom procesa pečenja pustiti malo svoje tečnosti, što je normalno. Servirati toplo ili hladno jelo.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati