Savremena žena
17. 07. 2021. 15:38 0
Zašto je avokado idealan dodatak ishrani?
Avokado je popularna hrana, te ga ljudi rado koriste u svojim smutijima i dodaju ga na tost. Ovo ukusno voće ima brojne zdravstvene prednosti i odličan je dodatak prilikom kuvanja. Može se dodati umacima, supama, te čak i čokoladnim tortama. Sve zavisi o načinu pečenja i pripremi.
Avokado može biti koristan deo uravnotežene ishrane, evo nekoliko načina na koje avokado može biti koristan za vas:
Izvor kalijuma
Avokado od 100 grama sadrži 485 miligrama kalijuma. Ovaj mineral je važan za regulaciju funkcije živaca i prenos hranjivih sastojaka po telu. Kalij je takođe koristan dodatak i za smanjenje visokog krvnog pritiska. Visok nivo natrijuma mogu povećati krvni pritisak, dok kalijum omogućava da natrijum napusti telo kroz urin. Ovo će zauzvrat sniziti krvni pritisak.
Prepuni monozasićenih masti
Monozasićene masti su masnoće koje deluju na snižavanje LDL holesterola bez uticaja na dobar LDL holesterol. Kada imate previše LDL holesterola, on se može stvrdnuti duž ivica arterija i suziti ih. Ovo će smanjiti protok krvi, što može uzrokovati stvaranje krvnih ugrušaka i druge medicinske probleme.
Puni vlakana
Hrana bogata vlaknima da će vam duži osećaj sitosti. Zbog toga ćete imati manje žudnje za nezdravom hranom. Ovo je posebno korisno za one koji žele da smršaju. Sadržaj vlakana u avokadu ga čini idealnom namirnicom za osobe koje paze na težinu. Osim toga, vlakna su izuzetno korisna za probavu, što je korisno za celokupno zdravlje.
Bogat folatima
Masno voće poput avokada je odličan izvor folata. Ovo je vitamin B skupine koji je neophodan za pravilno funckionisanje mozga, te je neophodan za zdravu trudnoću. Trudnice bi trebalo da povećaju unos folata, a dodavanje avokada u ishranu je odličan način da to postignete. Folati mogu pomoći u prevenciji urođenih oštećenja bebe, posebno onih povezanih s kičmom i mozgom.
Komentari 0
ostavi komentar