Slobodno vreme

Direktno.rs

26. 08. 2021. 15:57 2

Zdravo stopalo oslonac za dobar život

Stopala imaju dva osnovna zadatka: oslonac i kretanje. Svaki korak počinje oslanjanjem na petu, a zatim na prednji deo tabana. Svakodnevno, zdrav čovek napravi od 5.000 do 15.000 koraka, pa i više. Stabilnost stopala obezbeđuju tri tačke, jedna na peti i dve na prednjem delu tabana, ispod palca i ispod malog prsta.

Prema podacima, danas više od polovine čovečanstva trpi bol u stopalima, koji im prave teškoće u svakodnevnom životu. Pored bola u peti, žuljeva i kurjih očiju, najviše problema zadaju čukljevi.

Problem modernog čoveka

Čukalj je deformacija u obliku kvrge na dnu nožnog palca. Kako kvrga raste, tako palac gubi oslonac koji je imao u normalnom položaju, pa se težina tela prebacuje na prednji deo stopala. Čukalj nije samo estetski problem već i neprijatan zdravstveni problem. Čukljevi se učestalije javljaju kod žena. Statistika kaže da palac pomeren u stranu ima 40 odsto žena u dobu pre 40. godine i čak svaka druga posle 50. Ali sve više raste i broj muškaraca sa ovim deformitetom, što se pripisuje nošenju neudobne obuće, uske i špicaste na vrhu.

Uska obuća i visoke potpetice

Ako posmatramo bosa stopala na ravnoj površini dok stojimo uspravno, primetićemo da se veći deo težine tela prenosi na petu a manji na prednji deo stopala. Stručnjaci su izračunali da najveće opterećenje trpi peta, oko 65 odsto ukupne čovekove težine, mali prst nosi oko 25 odsto, a palac 10 odsto težine. Lekari upozoravaju na to da svaki centimetar iznad optimalna 3 cm visine potpetice, šteti zdravlju.

Visoke potpetice doprinose bolovima u stopalima, peti, prstima, listovima, kolenima, kukovima, leđima pa čak i u vratu. Istina je da one izdužuju noge i doprinose eleganciji ženske figure, ali ne treba preterivati. Danas se kao glavni krivac za nastanak čukljeva smatra uska obuća i visoka potpetica. Drugi čest uzrok je genetska predispozicija. Ponekad i ravni tabani mogu biti razlog razvoja deformiteta palca, kao i neka oboljenja poput gihta ili reumatoidnog artritisa.Lečenje nije uvek uspešno

Postoje dva načina lečenja čukljeva: nehiruško i hiruško - operativno. Žene vole lepu obuću, ali lepo ne znači uvek udobno i kvalitetno, a dugotrajno nošenje nekomforne obuće vremenom dovodi do pojave čukljeva. Čukalj je zapravo obostrana devijacija nožnog palca (palac ide u stranu i neretko naleže na druge prste). Radi se o strukturalnoj deformaciji prve kosti stopala ili tkiva oko metatarzafalangealnog zgloba, a to je ono što čini suštinu javlja se jak bol koji se često opisuje kao oštar i sevajući. Koža u tom predelu je obično crvena, osetljiva, iritabilna u svakom pogledu, pa je vrlo teško pronaći odgovarajuću komfornu obuću.

Radi rešavanja ovog problema pacijenti su se do sada uglavnom odlučivali ili na hirurški zahvat ili na upotrebu raznih ortotičkih pomagala. U hirurgiji je akcenat na sužavanju strukturalnog ugla između prve metatarzalne kosti i prve falange palca, kao i odstranjivanje deformisanog tkiva oko kosti ili zgloba. Međutim, i nakon uspješne operacije, najčešća posljedica u postoperatvnom toku je ruptura mišića koji prelazi preko čuklja, što uslovljava veliki bol. Stoga se pacijenti teška srca odlučuju na operaciju. S druge strane, upotreba ortotičkih pomagala za cilj ima obezboljavanje i rasterećenje ugroženog zgloba, ali ti efekti su slabi i ne daju trajan rezultat.

Po sistemu prioriteta

Često, kada se krene s tretmanom čukljeva, u prethodnoj anamnezi se saznaje da pacijent već izvesno vreme ima problem s lošim držanjem tijela. To za terapeute potvrđuje činjenicu da će u prvim tretmanima telo prvo iznivelisati karlicu i kičmeni stub, a u nekom toga pokrećemo se proces eliminisanja čukljeva. Neophodno je da se klijent pridržava protokola koji podrazumeva upotrebu posebne kreme, potapanje stopala u odgovarajucu kupku i jačanje mišića palca vežbama koje terapeut pokaže. Pre nego što započnete primenu ove tehnike, neophodno je da predhodno od svog terapeuta dobijete kompletnu informaciju.

Preporuke

Obuću visokih potpetica nosite samo u izuzetnim prilikama, ne duže od dva sata dnevno, nikako u kupovini, šetnji i slično. Prilikom kupovine obuće vodite računa o tome da je cipela udobna, od meke kože ili drugog prirodnog materijala. Obratite pažnju na nagib i debljinu štikle, tako da vam stopalo ne sklizne napred, a pozadi ostavi suviše slobodnog prostora u delu predviđenom za petu. Idealna visina potpetice je 3-3,5 cm, a uložak treba da je debljine 5-8 mm. Obuća mora biti dovoljno prostrana da u njoj prsti ne budu stisnuti, već celo stopalo udobno smešteno. I, na kraju, poverite problem svojih stopala i čukljeva iskusnom terapeutu, jer su samo zdrava stopala siguran oslonac u životu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Probaj i ti, zabavno je

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati