Putovanja

[ Izvor: b92 ]

16. 02. 2021. 16:47 3

Ruskinja poredi Srbiju i Nemačku: Naša zemlja je bolja!

"Da li je život bolji u Srbiji nego u Nemačkoj? Sve zavisi od toga ko ste, ciljeva, ukusa, motivacije. I da, postoje stotine i hiljade ljudi iz Srbije koji se svake godine imigriraju u Nemačku s razlogom. Ali reći ću vam da postoje neke stvari o Srbiji. Verovatno ćete misliti da sam luda zbog toga što tvrdim da je život u Srbiji bolji nego u Nemačkoj. Ali dozvolite mi da kažem da je život u Srbiji može da bude bolji za neke ljude nego život u Nemačkoj".

Na svom Jutjub kanalu Ruskinja Ana, koja je poslednjih pet godina radila, studirala ili volontirala u Nemačkoj, Grčkoj, Austriji, pa čak i dalekoj Indiji, objavila je video u kojem je poredila život u Srbiji i Nemačkoj. Ova mlada devojka imala je dosta reči hvale za našu zemlju.

Ana je poredeći nas sa Nemačkom, navela da je Srbija bolja za život pre svega zbog troškova života, kao i da je u Nemačkoj bolji život za inženjere recimo.

Navela je da su u Srbiji jeftinij stanovi nego u Nemačkoj, da ih je i lakše pronaći.

"U Nemačkoj kada idete da gledate stan unutra ćete zateći mnogo njih koji su već zainteresovani, pa zavisite od vlasnika koji na kraju donosi konačnu odluku o tome koga će pustiti u stan... U Nemačkoj će vam tražiti tri depozita, a ovde mnogi traže jedan, a potom kiriju plaćate mesečno", objasnila je, te dodala da joj se sviđa što u Srbiji ima dosta nameštenih stanova za izdavanje, dok su u Nemačkoj uglavnom prazni stanovi.

Govoreći o internetu, rekala je da je u Nemačkoj dosta skup i često teško dostupan.

"U Srbiji imate internet gotovo svuda i mnogo je brži. Sada sam u stanu gde imam najbrži internet u životu. Samo leti", navela je ona.

I Nemačka ima prednosti, kaže, te dodaje da je ova zemlja "malo bolje opšte organizovana". Tamo su, podvlači, pravila jasno postavljena i da ih gotovo svi poštuju.

"Ovo je Balkan, i možda ovde baš stvari nekad ne funkcionišu najbolje, ali sva ta pravila u Nemačkoj mogu da izlude čoveka. Pogotovo one ljude koji vole da žive slobodnije, koji neće da budu sputani", kaže.

Ipak, ističe prednost u Srbiji to što kod nas radnje rade uvek i svuda. U Nemačkoj, objasnila je ona, nedeljom ništa ne radi.

"I drugim danima radnje se zatvaraju ranije, a u manjim gradovima baš dosta ranije. Taj problem u Srbiji nećete imati. Kod njih rade neke prodavnice 0-24, imate trafike, imate sve. Možete da naručite kad vam nešto treba", poručuje.
Srpskom kuhinjom je oduševljena.

"U Nemačkoj se hrana zasniva na svinjetini, krompiru i hlebu. U Srbiji isto dosta jedu meso, ali razno i zdravo meso. Manje je masno, a jelovnik im je uopšteno raznovrsniji. Srbija proizvodi dosta voća i povrća, a hrana im je veoma ukusna i baš mi se sviđa", navela je mlada Ruskinja koja je oduševljena je palačinkama, jer je podsećaju na Rusiju, dok je palačinke, kaže, teško pronaći u Nemačkoj.

Sviđa joj se i vreme u Srbiji, kaže da je oduševljava što ne pada kiša često, dok u Nemačkoj često kiša pada skoro svaki drugi dan.

Mnogi su komentarisali ispod Aninog videa i većina njih smatra da je u pravu.

"U Nemačkoj sam živela 27 godina, poslednjih 11 živim u Srbiji, mnogo je volim", jedan je od komentara.

Drugi korisnik je napisao takođe da je u pravu, i da živi u Švajcarskoj već 20 godina, umesto u Crnoj Gori i da mnogo toga počinje da ga nervira.

"Verovatno kultura, ovde te prijavljuju kad god nešto uradiš i sve mnogo košta. Hvala ti za ovaj video", navodi se u komentaru.

Ima i onih koji su "branili" Nemce.

"Dobro, živim ovde, nije da baš tako često pada kiša. Verujem da je u Srbiji toplije, ali vreme u Nemačkoj nije tako strašno kao što kažeš. Ipak, što se tiče interneta upravu si. Korona kriza je to svima stavila do znanja i nadam se da će konačno to popraviti", naveo je treći korisnik.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati