Kuhinjica
06. 02. 2021. 07:25 0
Subota je dan za tavče: Pasulj prebranac
Za danas jedan stari recept juga Srbije odnosno tavče, pasulj prebranac zapečen u rerni.
Napomena: Ne štedeti na ulju, jer prebranac je dobar kad se napije masnoćom.
Potrebno je:
500 g pasulja tetovca
3-4 glavice crnog luka
1/2 praziluka
1 puna kašičica slatke aleve paprike i kašičica tucane, pola kesice crnog mlevenog bibera
po ukusu suvog biljnog začina
1 crveni luk
250-300 ml ulja
Priprema:
Pasulj staviti u šerpu i naliti hladnom vodom i staviti da provri pa procediti i baciti prvu vodu, zatim ponoviti postupak samo dodati sitno iseckan luk zatim ponovo procediti pa prosuti i drugu vodu pa naliti treću i ostaviti da kuva dok ne omekša.
Praziluk naseći na tanke kolutiće pa ga propržiti na malo ulja dok nepostane staklast.
U vatrostalnu činiju ili keramički pekač (grne) sipati proceđen pasulj, ali sačuvati pola čaše vode u kome se kuvao.
Praziluk sjediniti sa pasuljem i dodati mu biljni začin, papriku, biber, vodu od kuvanja i ulje.
Dodati i neku suvu cepkanu papriku.
Peći u rerni oko 45 minuta na 180 stepeni.
Služiti uz svežu salatu i ljute papričice
Komentari 0
ostavi komentar