Izbori 2024

[ Izvor: Mediji ]

08. 02. 2024. 23:42 0

Socijaldemokrate: EU da se više ne dodvorava Vučiću

Austrijski evroposlanik, socijaldemokrata Andreas Šider izjavio je da je rezolucijom koju je usvojio Evropski parlament predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i njegovoj Srpskoj naprednoj stranci, "koji sistematski ignorišu međunarodne zahteve", upućena važna poruka da preduzmu nešto protiv prijavljenih neregularnosti na izborima i da poštuju demokratske standarde.

- Naša je preporuka Evropskoj komisiji da sastavi ekspertsku komisiju koja će proceniti sistemske probleme u oblasti vladavine prava u Srbiji po uzoru na Pribe komisiju, i koja će ih ukloniti. To je neophodno da bi se ponovo uspostavilo poverenje ljudi u državne institucije - rekao je Andreas Šider koji je bio član posmatračke misije na izborima u Srbiji, a saopštila grupa Socijalista i demokrata (S&D) u Evropskom parlamentu.

Takozvana Pribeova komisija bila je grupa stručnjaka iz EU, pod vođstvom nemačkog pravnika i dugogodišnjeg saradnika Evropske komisije Rajnharda Pribea, koja je sastavila izveštaj o problemima sa vladavinom prava u Makedoniji iz 2017, a zatim i u Bosni i Hercegovini, 2019. godine.

- Uz to, tražimo i nezavisnu istragu svih izbornih neregularnosti kao što su fantomski birači, kupovina glasova, lažiranje glasanja, zastrašivanje, preuranjeno izveštavanje, zloupotreba javnih sredstava i vršenje pritiska na zaposlene u javnom sektoru - rekao je Šider, a saopštila politička grupa socijaldemokrata u Evropskom parlamentu.

Austrijske socijaldemokrate (SPO), čiji je član Šider, prenele su i njegove reči da su, "umesto da se pobrinu za punu transparentnost i razjašnjenje, najviši predstavnici srpskih vlasti, među kojima i premijerka Ana Brnabić i predsednik Aleksandar Vučić, nipodaštavali rad međunarodnih posmatraća".

SPO navodi i da je "upravo komesar za proširenje Oliver Varhelji proteklih godina propuštao da negativan razvoj situacije u Srbiji nazove pravim imenom i da nešto preduzme, i da EU napokon mora da prestane sa politikom dodvoravanja Vučiću".

Predstavnik političke grupe Socijalista i demokrata za spoljnu politiku Tonino Picula rekao je da je teško poverovati da se "ovakve alarmatne pritužbe odnose na zemlju koja je kandidat za članstvo u EU".

- Treba da bude potpuno jasno, da pristupni pregovori sa Srbijom ne mogu da napreduju bez značajnog napretka u reformama u skladu sa EU, što uključuje i kompletno sprovođenje svih međunarodnih preporuka u vezi sa izborima - rekao je Picula.

Dodao je:

- U proteklih 12 godina je sa samo jednim izuzetkom dolazilo do prevremenog raspuštanja parlamenta Srbije. Ti nepotrebni prevremeni izbori potkopali su političku stabilnost i demokratiju. Srpskim institucijama nedostaje poštovanje prema temeljnim demokratskim standardima EU i međunarodne zajednice. Moramo naći način da okončamo Vučićevu težnju da vlada kroz sistematsku zloupotrebu institucija i medija - prenela je S&D reči Tonina Picule.

On je naglasio da je to moguće samo ako EU odustane od svoje politike ugađanja Vučiću, i da Srbija kao najveća zemlja na Zapadnom Balkanu preuzme svoju punu odgovornost za mir i stabilnost u regionu.

Picula je dodao da glavnu odgovornost snose "evropski konzervativci, koji su Vučićeva politička porodica, i koji treba da prestanu da zatvaraju oči pred dešavanjima u Srbiji".

- Čini se da Evropska narodna partija ništa nije naučila iz svojih mahinacija sa (mađarskim premijerom) Viktorom Orbanom - rekao je Picula.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Repriza

Zoran Živković [21.10.2024.]




Video dana

Tvrda glava

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati