Beograd

Direktno.rs

23. 08. 2024. 10:58 7

"Umesto Siniše Malog, građani će platiti milionsku štetu za Savamalu"

"Slučaj rušenja u Savamali jasan je pokazatelj da nismo pravna država, a najnovija presuda Privrednog suda u Beogradu po kojoj je država Srbija odgovorna za štetu zbog rušenja, bez utvrđivanja krivične odgovornosti pojedinaca, dokaz je da se odluke donose u interesu političkih moćnika", rekao je potpredsednik Narodnog pokreta Srbije (NPS) i šef odborničke grupe u Skupštini grada Beograda Miloš Pavlović.

- Juče smo saznali da je Privredni sud u Beogradu nedavno doneo međupresudu po kojoj su država Srbija, odnosno MUP, obavezni da isplate odštetu društvu Iskra, čijih su sedamnaest objekata 2016. godine rušili fantomi u Savamali, dok je tužba odbijena u delu protiv društva Milenijum tim, Beograd na vodi i Grada Beograda. Ovo je još jedan u nizu koraka koji imaju za cilj amnestiju od odgovornosti političara koji su organizatori tog nemilog događaja - kazao je on.

On ističe da će štetu plaćati građani Srbije, a ne pojedinci odgovorni za nezakonito postupanje, jer "Više Javno tužilaštvo u Beogradu već osam godina ćuti i iz političkih razloga ne sme da sprovede postupak protiv odgovornih lica iz tadašnje gradske uprave na čelu sa sadašnjim ministrom finansija Sinišom Malim" i dodaje da situacije u kojima svi građani nisu jednaki, čemu u prilog ide i još nekoliko velikih afera, pokazuju da ne postoji vladavina zakona.

- Posle osam godina dobili smo sudski epilog da država Srbija snosi finansijsku odgovornost za nezakonito postupanje MUP, a građani Srbije nisu dobili odgovor na pitanje ko je odgovorni organizator nezakonitog rušenja u Savamali i pored činjenice da je Aleksandar Vučić jasno rekao da su rušenje u Savamali organizovali kompletni idioti iz vrha tadašnje gradske vlasti - dodao je on.

Prema njegovim rečima, "i pored izjave predsednika Srbije koji je ukazao na odgovorne i drugih dokaza nadležno javno tužilaštvo nije učinilo ništa kako bi ovaj događaj dobio sudski epilog u krivičnom postupku, dok je Privredni sud u Beogradu od odgovornosti za štetu amnestirao Grad Beograd, pa će nadoknadu milionske štete umesto tadašnjeg gradonačelnika i drugih pojedinaca morati da plate građani kroz budžet".

- Skandalozna reakcija policije, koja je dužna po zakonu da štiti građane, samo je jedna od mučnih činjenica u sledu ovih događaja. Komunalna policija odmah je očistila ruševine i uništila potencijalne dokaze. Nadležno tužilaštvo tek je nakon 10 dana pokrenulo predistražne radnje koje traju već godinama bez ikakvog epiloga. Instance od gradske do republičke vlasti negirale su umešanost, dok je tada Aleksandar Vučić rekao da su oni koji su rušili noću kompletni idioti i da bi on rušio danju, jer su u pitanju bespravni objekti - zaključio je on.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati