Srbija

S. M.

03. 09. 2024. 07:06 8

Vapaj iz Prokuplja: Bićemo nova SAVAMALA

Sredinom jula vlasnicima lokala u Ulici Arsenija Čarnojevića u Prokuplju stiglo je obaveštenje da u roku do 15 dana sruše svoje objekte, jer je Grad Prokuplje na tom prostoru odlučio da nešto napravi. Reč je o nekih četiri ara preko puta Više škole i osam lokala koji su čvrste gradnje. Zemljište jeste državnina, ali vlasnici lokala su tu već 34 godine. U pitanju su zanatlije, čije usluge koriste nekoliko prokupačkih naselja koja gravitiraju oko ovog prostora. Gradonačelnik Prokuplja Miroslav Antović kojeg smo pozvali nije odgovorio na poziv, niti na poruku koju smo mu poslali.

- Sve regularno plaćamo, imamo radnike, čak i invalide i oni sada hoće 15 porodica da ostave bez primanja, jer mi niti imamo gde niti možemo da preselimo radnje, pošto nisu barake - jada nam se jedan od vlasnika lokala.

Njemu, kao ni ostalima, nije jasno kako svuda u gradu bukvalno svako može da napravi šta hoće, a ovaj prostor žele da sruše.

- Prvo smo čuli da im je ideja bila da naprave kružni tok, ali su im stručna lica objasnila da to ne može. Kao napraviće zeleni prostor, ali sumnjamo da žele parking, jer je ovde Viša škola, nova bolnica, nova crkva. Zbog eto nekog nedefinisanog plana, mi smo na udaru. Što je najgore, kako nismo srušili objekte, doći će preko noći sa ko zna sa čim i sve će da sravnjaju sa zemljom. Uz to sve to ćemo mi platiti - dodaje drugi vlasnik lokala.

Da su za njih već otpisani, potvrđuje i to što im nisu dozvolili nove priključke za vodu, s obzirom na to da se rekonstruiše ulica kojoj pripadaju.

- Ne znamo šta da radimo, ali ove radnje su naš život - dodaje vulkanizer Saša Nikolić.

Samo on upošljava tri radnika, među kojima je jedan invalid.

- Svi mi izdržavamo porodice od ovog posla i pošteno ga radimo. Ukupno sam 34 godine ovde. Strašno je šta nam rade - dodaje Nikolić i naglašava da 10 dana nisu želeli da mu daju papir o samom prostoru sve dok danas nije zapretio medijima, a mediji jesu, kako kažu, njihova poslednja šansa.

Slično se čuje i od ostalih vlasnika lokala. Nezadovoljni su i građani. Tako, na primer, dok smo razgovarali sa njima, naišao je stariji čovek iz Đurevačkog naselja da se šiša. On kaže da već 20 godina dolazi kod frizera koji je u jednom od lokala i da je očajan zbog toga što će sve ovo da nestane.

Ali, sila nema obzira prema poštenim zanatlijama, koji odavno u Prokuplju mogu da se nabroje na prste. Nije važna ni potreba tri najveća prokupačka naselja, odnosno Đurevačkog naselja, Sokićevog bulevara i Novog naselja, već su gradskoj vlasti odjednom posebno važna ova četiri ara.

- Angažovali smo advokata, a planiramo da pokrenemo i peticiju. Nećemo odustati od svog prava na život i pošten rad - očajan je Nikolić.

U Gradskoj kući ćute na naša pitanja. Poslednja informacije je da planiraju zelenu površinu na tom prostoru, ali pored tih lokala je nova crkva sa ogromnom zelenom površinom, kao i Starački dom u kojem se pravi park, a ovi lokali su, može se reći, jedan od sinonima prostora u kojem su. Nisu to veliki privatnici kojima grad inače čini svakakve ustupke, već obične zanatlije koje žive od svog rada.

Ovo će biti prokupačka Savamala.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati