Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova.rs ]

16. 09. 2024. 19:12 42

Da li se steže obruč oko Milana Radoičića: Funkcioner SNS "slučajno" otkrio šta se sprema

Poslanik Srpske napredne stranke Milovan Drecun smatra da bi država Srbija uskoro morala da procesuira bivšeg potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića, koji je prihvatio odgovornost za organizaciju prošlogodišnjih događaja u Banjskoj. Izručenje Radoičića Prištini, ocenjuje on, neće se dogoditi.

Predsednik Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Skupštine Srbije Milovan Drecun govorio je na temu Banjske za Euronews.

On je pričao o Optužnici Specijalnog tužilaštva u Prištini koja je pokrenuta protiv 45 učesnika, između ostalog, i protiv Milana Radoičića.

Tim povodom, Drecun je rekao da Srbija mora što pre da ga sama procesuira. Iako srpsko tužilaštvo još nije podiglo optužnicu protiv njega.

- Smatram i govorio sam u više navrata da mi moramo što pre, s obzirom da imamo priznanje jedne osobe, koja je preko advokata priznala da je učestvovala u tome i u organizaciji, mi moramo što pre da krenemo u procesuiranje. Iz dva razloga - rekao je Drecun i dodao:

- Jedan je da smanjimo taj zapadni pritisak koji ide prema nama. Stalno govore o tome i Britanci, videli ste Makron kad je dolazio, takođe je govorio o tome. Taj pritisak neće nestati, ali ako bismo krenuli u procesuiranje to bi bilo ono što je ambasador Hil rekao. Da je stav SAD da se procesuiraju odgovorni. Oni ne traže za sad izručenje privremenim institucijama samouprave.

Drugi razlog zbog koga Drecun misli da je potrebno što pre ući u procesuiranje jeste da se smanji "manevarski prostor za manipulisanje Aljbinu Kurtiju".

- Da on ne može da skače, da viče, evo Srbija neće da procesuira, evo državni vrh Srbije je odgovoran - zaključio je Drecun.

On je istakao i da opcija izručivanja Radoičića Prištini ne postoji, jer je nemoguće izručiti srpskog državljanina delu okupirane teritorije.

U međuvremenu Radoičić gradi vile na Dedinju

Vrlo je moguće da je Drecun stidljivo najavio kako će se razvijati slučaj Radoičić. Da će mu se za događaje u Banjskoj suditi u Srbiji, dok mu je istovremeno omogućeno da gradi luksuzne nekretnine na Dedinju, praktično na istoj lokaciji gde će se nalaziti i vile njegovog kuma Zvonka Veselinovića, ali i kuma predsednika Srbije Nikole Petrovića.

- Milan Radoičić, neformalni vođa severnog dela Kosova, Nikola Petrović, kum predsednika Srbije, i supruga Radoičićevog kuma Zvonka Veselinovića stiču nove vredne nekretnine na prestižnoj lokaciji u Beogradu. Na dedinjskim parcelama Radoičića i Veselinovićeve supruge u izgradnji su luksuzne vile, a zajednički imenitelj za sve te nepokretnosti je Davor Macura, vlasnik Alta banke, koji je često povezivan s vladajućom Srpskom naprednom strankom - pisao je BIRN.

Kako su dalje naveli, od kraja prošle godine do danas, Radoičić, Ljiljana Božović, supruga Zvonka Veselinovića, i Nikola Petrović, kum predsednika Srbije, postali su vlasnici hiljada kvadrata zemljišta na Dedinju, a njihove parcele nalaze se jedna pored druge. Kako BIRN otkriva, investitor koji na Radoičićevoj parceli zida stambeni objekat ukupne površine 1.550 kvadrata jeste firma „Danica park” Davora Macure, vlasnika Alta banke, koji je često povezivan s vladajućom Srpskom naprednom strankom.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 42

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Revizionista

Zoran Živković [18.09.2024.]




Video dana

Prečica

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati