Politika

Direktno.rs

10. 09. 2024. 13:33 1

Aleksić: Opozicija sakupila potpise za zakon o zabrani kopanja litijuma

- Svi narodni poslanici, ne samo iz opozicije, već i iz vladajuće stranke, treba da stave prst na čelo, shvate da se piše istorija u Srbiji i da je borba protiv litijuma borba naše generacije i da u njoj ne smeju da budu samo slepi poslušnici - rekao je predsednik Narodnog pokreta Srbije (NPS) i narodni poslanik Miroslav Aleksić na konferenciji za novinare u Narodnoj skupštini Srbije.

Na konferenciji koju su organizovale opozicione stranke povodom predaje Zakona o izmenama i dopunama zakona o geološkim i rudarskim istraživanjima i formiranja komisije koja bi se bavila utvrđivanjem nestanka narodne inicijative sa 38.000 potpisa građana, Aleksić je naglasio da prethodnih nedelja i meseci svedočimo histeričnoj kampanji režima, Vlade Srbije i Srpske napredne stranke.

- Svedoci smo kampanje izluđivanja građana Srbije da treba da prihvate nešto što je interes samo onih koji se za to zalažu, a u pitanju su određene zemlje međunarodne zajednice, kompanija Rio Tinto i predstavnici vlasti u Srbiji koji nas ubeđuje da treba da otvaramo rudnik i sledimo primer afričkih zemalja koje su kolonije određenih svetskih sila i svoj ekonomski razvoj baziraju na rudarstvu - istakao je on.

Prema njegovim rečima, ubeđuju nas Marjan Rističević, advokat Đukanović, Milenko Jovanov, Nebojša Bakarec i mnogi drugi koji su najglasniji i smenjuju se po medijima, dok su sa druge strane, najpametniji u našem društvu, predstavnici SANU u maju 2021. godine organizovali i održali naučni skup na temu projekta Jadar.

- U njihovom zborniku radova jasno se vidi šta kaže struka u Srbiji, a to je da apsolutno nema uslova da se taj projekat prihvati, kao i da njegova realizacija vodi masovnoj devastaciji prostora, promeni predela, degradaciji biodiverziteta i voda, raseljavanju stanovništva, prestanku poljoprivrednih aktivnosti i permanentnom riziku za okolna sela u Loznici - kazao je on.

Aleksić naglašava da politikanti u vlasti, koji se bore samo za svoje koruptivne i političke interese ubeđuju građane Srbije da ne treba da slušaju stručne ljude, nego njih koji kažu da brinu o građanima i zemlji i dodaje da su svoju brigu pokazali u Boru i Majdanpeku, kada je u pitanju kineski investitor i način na koji posluju, kroz životnu sredinu i zdravlje ljudi, kao i na KiM.

- Ekonomski interes od potencijalnog rudarenja litijuma je na nivou izvoza maline u toku jedne godine. Govore da će to biti velika šansa za Srbiju, a pre nekoliko dana smo mogli da vidimo da se u Makedoniji postavlja kamen temeljac za proizvodnju baterija za automobile iako nemaju litijum i rudnik litijuma - rekao je Aleksić.

On podseća da se u Mađarskoj otvara najveća fabrika u Evropi za proizvodnju baterija za automobile i ne pada im na pamet da vade litijum, dok naša vlast nudi da mi otvaramo rudnik, drugi da grade fabrike, zapošljavaju ljude, brinu o životnoj sredini i zdravlju.

- Tako neće moći. Ovo je važan momenat i moramo da rešimo pitanje litijuma. Poslanici iz svih opozicionih poslaničkih grupa dali su potpis za održavanje vanredne sednice na kojoj će biti ove dve teme i koja će omogućiti da se stavi tačka na ideju pretvaranja Srbije u rudarsku koloniju - zaključio je on.

Pored NPS, stranke koje su podržale ovaj zahtev su SSP, ZLD, Srce, DS, Ekološki ustanak, Novi DSS, POKS, Mi - snaga naroda, Mi glas iz naroda i samostalni poslanici.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Revizionista

Zoran Živković [18.09.2024.]




Video dana

Prečica

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati