Beograd

[ Izvor: Nova ekonomija ]

05. 06. 2024. 07:03 2

NACIONALNI STADION Kamen temeljac kao veliki uspeh

Kamen temeljac za izgradnju Nacionalong fudbalskog stadiona postavljen je 1. maja, a studija izdvodljivosti, koja (između ostalog) treba da obuhvati razloge i ciljeve za sprovođenje ovog projekta, izvore finansiranja, rizike koji se mogu pojaviti u toku projekta - još uvek nije napravljena. Sagovornici Nove ekonomije ocenjuju da "logika investiranja nalaže da pre nego što uđete u neki projekat morate da ustanovite da li ćete moći da vratite pare koje ste uložili“ i da, u najmanju ruku, zbunjuje to što su radovi započeti, sredstva u budžetu izdvojena, a da je izrada studije i dalje u toku.

Ugovor vredan oko osam miliona dinara 19. marta je dobila firma KPMG, a posao je zaključen 20 marta. U obaveštenju o dodeli ugovora pisalo je da je trajanje ugovora 54 dana. Nova ekonomija je od Ministarstva finansija, putem zahteva za pristup za informacijama od javnog značaja, tražila da joj dostavi ovu studiju izvodljivosti. Iz Ministarstva je 23. maja upućen odgovor da je "izrada predmetne studije u toku".

Studija izvodljivosti inače sadrži detaljnu analizu tehničkih, tehnoloških, tržišnih, društveno-ekonomskih, finansijskih i drugih elemenata kapitalnog projekta, uz proveru ispunjenosti prostornih, ekoloških, zakonskih i ostalih ograničenja. Sadrži i rizike predloženog rešenja, uključujući procenu uticaja na životnu sredinu, kao i analizu troškova i koristi. Barem tako propisuje Pravilnik o prethodnoj studiji izvodljivosti i studiji izvodljivosti. Studija izvodljivosti predstavlja osnovu za donošenje odluke o podobnosti za realizaciju kapitalnog projekta, propisuje Uredba o kapitalnim projektima.

- Logika investiranja nalaže da pre nego što uđete u neki projekat morate da ustanovite da li ćete moći da vratite pare koje ste uložili u taj projekat. To je osnovno, to je ta cost - benefit analza - koliko para treba da se uloži u taj projekat i kada će se vratiti pare, ako se uopšte mogu vratiti te pare - kaže za Novu ekonomiju savetnik za razvoj i investicije Mahmud Bušatlija.

Bušatlija navodi da se, "nažalost, kod nas ne zna ni za jedan projekat koji je tako planiran", već se u prvo počne sa realizacijom projekta, a onda se "verovatno pod pritiskom javnosti", proces pokriva naknadnim analizama "koje ništa ne znače".

- Ako analiza pokaže da nije trebalo da se uopšte uđe u takav projekat, neće se sigurno obustaviti na pola radova - rekao je on.

On zato smatra da nije ništa iznenađujuće da se sada radi neka studija koja je trebalo da se radi pre nego što se uopšte razmišljalo o novom stadionu.

Programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić kaže za Novu ekonomiju da u "najmanju ruku zbunjuje" to što su radovi već započeti i sredstva za izgradnju Nacionalnog stadiona planirana u budžetu za 2024. godinu, a da je izrada studije i dalje u toku.

- To u najmanju ruku zbunjuje… Ministarstvo bi moralo da objasni o čemu se radi. Ovako, kako sada stoje stvari, izgleda da je odluka o izgradnji doneta pre nego što su razmotrena sva bitna pitanja na koja bi studija trebalo da odgovori, odnosno da se ona radi pukog zadovoljenja forme - kazao je Nenadić.

O studijama izvodljivosti i opravdanosti za Nacionalni stadion koje bi trebalo da sa različitih aspekata analiziraju ovaj projeka postoje oprečne informacije u javnosti. Još 2019. godine ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će studija opravdanosti gradnjе stadiona biti završеna do 10. maja te godine, dok je u februaru 2020. godine saopštio da je završena i studija izvodljivosti.

Nemanja Nenadić je podsetio da je Transparentnosti Srbija u maju 2019. godine tražila od Ministarstva studiju opravdanosti izgradnje stadiona, da resorno ministarstvo (prvobitno prim. aut.) nije odgovorilo, ali da je nakon žalbe Povereniku za pristup infromacija od javnog značaja, nakon nekoliko meseci, od Ministarstva stigao odgovor da "ne poseduju tražene infromacije“.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Idolatrija

Zoran Živković [21.06.2024.]




Video dana

Turistička atrakcija

Anketa

Da li će Srbija proći grupu na Evropskom prvenstvu?

Rezultati