Beograd

[ Izvor: Forbes Srbija ]

20. 05. 2024. 10:59 7

OBRT Beograd na vodi podneo zahtev za rekonstrukciju zgrade Pošte: Garant radova - SINIŠA MALI

Početkom aprila, investitor Beograd na vodi doo odlučio je da odustane od zahteva za dobijanje lokacijskih uslova za izgradnju nove zgrade na mestu objekta Pošte na Savskom trgu, sa obnovom fasade po projektu arhitekte Momira Korunovića, što je bio signal da se ovaj projekat odlaže do daljnjeg. Međutim, pre samo pet dana došlo je do novog obrta.

U zvaničnoj evidenciji, 14. maja pojavio se novi zahtev Beograda na vodi, treći po redu, čime investitor signalizira da i dalje namerava da realizuje svoju zamisao i na mestu zgrade Pošte otvori Kulturni centar, koji bi, prema informacijama sa njegovog sajta, bio posvećen najmlađima.

Rešavanje zahteva je u toku, a kako procedura nalaže, ponovo je upućen na adresu Gradskog sekretarijata za urbanizam, koji je rešavao i prethodna dva podneska. Dobijanje lokacijskih uslova preduslov je za izradu dokumentacije koja je potrebna za dobijanje građevinske dozvole i stvarni početak radova.

Kada bude rešen novi zahtev, saznaćemo i da li je rešeno 10 nedostataka na koje je gradski sekretarijat ukazao još pri odbijanju prvog zahteva sredinom januara ove godine.

Jedno od mogućih spornih tačaka, prema saznanjima Forbes Srbija, moglo bi da bude i pitanje da li je ostvariva zamisao investitora da zapravo sruši postojeću zgradu i na tom mestu podigne novu, sa "starom", predratnom fasadom ili je neophodno da se drži postojećeg objekta i krene u njegovu obnovu.

Primedba te vrste nije se našla u prvom rešenju Sekretarijata za urbanizam, ali nije poznato da li je bila u drugom postupku, jer je investitor odustao od zahteva posle nešto manje od dva meseca otkako ga je, sredinom februara, pokrenuo. Odustajanje nije obavezivalo sekretarijat da objavi bilo kakve informacije.

Ministar došao da potvrdi

Na Međunarodni dan muzeja, ispred zgrade Pošte našao se ministar finansija Siniša Mali u pratnji čelnika Beograda. Tom prilikom obznanio je da "gradimo jednu muzejsku četvrt".

Država je u projektu Beograd na vodi manjinski partner, ali se izgleda kod nekih delova oseća i deluje kao većinski ili jedini.

On je naveo da će do Ekspa 2027 izgraditi šest muzeja, opet ne precizirajući ko su to oni.

- Zgradu stare Pošte ćemo srušiti i vratiti stari sjaj. U toj zgradi imaćete novi muzej za decu i dve pozorišne scene - preneli su mediji njegove reči.

Najavio je i da će sledeće nedelje izabrati izvođača rada za zgradu stare Glavne železničke stanice i dodao: "imaćemo Ložionicu, centar kreativnosti".

S druge strane, Gorica Mojović, bivša sekretarka za kulturu Beograda, prošle nedelje objasnila je zašto se kod projekata poput Ložionice, stare Glavne železničke stanice i stare Pošte država pojavljuje kao glavni promoter rekonstrukcije.

- Sve ono što je profitabilno je brzo napredovalo, kultura naravno nije profitabilna, Beograd na vodi nije zainteresovan da ulaže u ono što mu neće doneti profit - istakla je Mojović za N1, a televiziji nije odgovoreno u Vladi Srbije na pitanje da li će država kao u slučaju Ložionice preuzeti i druge projekte u domenu kulture u kompleksu Beograda na vodi.

Situacija na parcelama

Inače, prostor na kojem Beograd na vodi želi da izgradi Kulturni centar čine tri parcele. Najveća je ona na kojoj se nalazi zgrada, ali su tu i dve značajno manje. Jedna je površine 20 kvadrata (811/4), a druga samo malo veća - 25 kvadrata (1508/449).

Obe se nalaze na ćoškovima parcele na kojoj je zgrada i na njima nema delova glavnog objekta jer ih svojom konstrukcijom odnosno "uvučenim" delovima obilazi.

U prvoj odluci gradskog sekretarijata navedeno je da su uvidom u podatke katastra utvrdili da se pored zgrade Pošte na glavnoj parceli (1533), nalazi i objekat na najmanjoj parceli od 20 kvadrata (811/4). Evidentirano je da taj objekat takođe ima 20 kvadrata kao i parcela, ali grad ne precizira šta je s tim u vezi potrebno uraditi.

Slika sa terena pokazuje da na tom mestu, u nivou prizemlja zgrade Pošte postoji dograđeni deo koji izgleda kao da je deo zgrade, ali se po svemu sudeći vodi kao zasebni objekat.

U katastru je upisana zabeležba iz januara 2024. kojom se traži promena oblika i površine ove male parcele. Iste zabeležbe su stavljene i na glavnu i drugu malu parcelu, verovatno u cilju da se objedine u jednu, ali to još nije poznato.

U istoj primedbi navedeno je i da se na glavnoj parceli vodi objekat, koja ima prizemlje i tri sprata dok stanje na terenu pokazuje da ima šest. Pored niza tehničkih primedbi, navedena je i ona da je na tri mesta navedena različita kvadratura zgrade Pošte što je potrebno uskladiti.

Takođe je investitoru skrenuta pažnja da, ukoliko postoji, potrebno je da dostavi izvorni projekat arhitekte Momira Korunovića ili drugi dokaz kako bi se mogla utvrditi autentičnost izvornog projekta.

Investitor je ranije navodio da projekta nema i da je najverovatnije uništen, ali da su uz pomoć unuka arhitekte prikupili crteže i drugu dokumentaciju koja im omogućava rekonstrukciju originalne fasade.

Gradski sekretarijat trebalo bi do kraja maja da odgovori na zahtev investitora i da dostavi informacije imalaca javnih ovlašćenja, ukoliko odgovor bude potvrdan, ili će još jednom reći ne i ukazati na nedostatke.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati