Poznati

Direktno.rs

07. 11. 2020. 06:20 0

Zbogom, Merien: Ljubavna priča koja je obeležila život Koena

Danas se navršava četiri godine otkad nas je napustio Leonard Koen, muzičar koji je tekstovima i prepoznatljivim dubokim glasom ostavio neizbrisiv trag u muzici. Podsećamo vas na ljubavnu priču koja mu je obeležila život i zbog koje je dobio inspiraciju za pisanje nekih od najvećih hitova svoje karijere.

Koen je upoznao Merien Ihlen početkom šezdesetih godina na grčkom ostrvu Hidra. Oboje su došli na to mesto kako bi postali deo zajednice slobodnih umetnika. Koen je imao misiju da napiše knjigu i rigorozno se držao pravila da mora da napiše tri strane dnevno. Marien je bila sveže razvedena mlada žena koju je muž ostavio da sama odgaja sina. 

Leonard u tom trenutku nije znao da će uskoro postati jedan od najuspešnijih kanadskih muzičara svih vremena već je predano radio na romanu, ali i na vezi sa Merien, koja se ubrzo jako zaljubila u njega. Njemu nije smetalo što mlada Norvežanka ima dete, već je preuzeo brigu o oboma. Ona je, ipak, ubrzo sina poslala nazad u Norvešku i u potpunosti se posvetila novoj ljubavi. Postala je njegova muza i izvor inspiracije u kreativnom stvaralaštvu.Nakon provedenih godinu dana na grčkom ostrvu, Koen je otišao u Njujork. Njegov novi dom postao je čuveni Chelsea hotel na Menhetnu, a o tom mestu je napisao i istoimenu pesmu. Bila je inspirisana Dženis Džoplin sa kojom je provodio dosta vremena. Bile su tu i Džoni Mičel i Niko iz grupe Velvet Underground, a toj umetničkoj ekipi ubrzo se pridružila i Merien koja je doputovala sa sinom.

Poznato je da je Koenova ljubav prema njoj "splasla" kada se preselio u Njujork. Držao je na distanci i ponavljao da njujorška scena "nije za nju". To iskustvo je bilo bolno za devojku koja je promenila život iz korena kako bi bila Koenom koji je u tom trenutku bio zvezda u usponu.Iako njihova veza nije opstala, muzičar je nastavio da održava kontakt sa nekadašnjom ljubavlju. Merien se vratila u Norvešku, našla "običan" posao i udala se za drugog čoveka.

Pred njenu smrt, samo nekoliko meseci pre nego što je i Koen preminuo, napisao joj je pismo koje je dospelo u javnost.- Pa Merien, došlo je to vreme kada smo zaista toliko stari i naša tela raspadaju se, i mislim da ću poći za tobom uskoro. Znaj da sam ti se toliko približio da, kad bi ispružila ruku, mislim da bi mogla da dodirneš moju. Znaš da sam te uvek voleo zbog tvoje lepote i tvoje mudrosti, ali nema potrebe da govorim više o tome jer ti sve to znaš. Ali sada, samo hoću da ti poželim lep put. Zbogom stara prijateljice. Beskrajna ljubavi, vidimo se negde na putu - poručio je muzičar svojoj velikoj ljubavi iz mladosti.

Njihova veza je iznedrila neke od najvećih Koenovih hitova među kojima su "So Long Marianne", "Hey, That's No Way to Say Goodbye" i "Bird on the Wire".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Majska sačekuša

Zoran Živković [08.05.2024.]




Video dana

Uništitelj

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati