Zabava

Direktno.rs

01. 02. 2024. 06:58 0

"Od svih kafana morala je u moju": Znate ovo!

Dva muškarca, svaki duboko zaljubljen u istu ženu, svaki spreman i voljan da se žrtvuje za dobro svoje voljene i eto neprevaziđenog filma i muzike.

Reč je o ostvarenju "Kazablanka" čija je radnja smeštena u vreme Drugog svetskog rata, a njen ljubavni zaplet smatra se najlepšim i najromantičnijim, te je ovaj film sa pravom smatran ljubavnim klasikom.

Rik Blejn (Hamfri Bogart) i Viktor Laslo (Pol Henrid), obojica vole Ilzu (Ingrid Bergman). Dva muškarca, svaki duboko zaljubljen u istu ženu, svaki spreman i voljan da se žrtvuje za dobro svoje voljene. Pravi je dokaz da je nekad žrtvovanje zapravo najiskreniji dokaz ljubavi.

Baš ova priča ima uticaj na mnoge, jer iako okolnosti pod kojima se dešava nisu nešto što se može desiti svakome, suština ipak jeste. Motiv ljubavnog trougla i onog ko voli više. Onog ko toliko voli da je spreman da ode, da pusti, da gleda ovog drugog srećnog iako sam nema ništa od toga.

Ova priča nas tera na preispitivanje, ali nas i motiviše i ohrabruje da možda preduzmemo neki korak od kog inače strahujemo, a koji nam može doneti oslobađanje, jer je naposletku to daleko bolje od života u neizvesnosti i lažnom nadanju.

Kad ste poslednji put čuli prelepu pesmu koja prati legendarni film ili ima i onih koji je ne znaju?

Uživajte:

Mnogi citati iz kultnog ljubavnog filma (1942) koriste se i danas, a izdvajamo ovaj:

- Od svih kafana u svim gradovima na čitavom ovom svetu, ona je morala da uđe u moju.

Kazablanka je lansirala Bogarta u Holivudu kao glavnog glumca u ljubavnim filmovima. Do tada je bio osuđen  na uloge gangstera, a Kazablanka je bila prilika da igra ciničnog, ali u suštini romantičnog heroja.  Ova scena naglašava Rikovu ranjivost i slomljeno srce; aspekt Bogartovog glumačkog umeća koji je malo ko prepoznao do tog trenutka.Sam Bogart nije smatrao da je ponudio bilo šta drugačije i smatrao je Rika suviše samosažaljivim, ali kao što je njegova žena Loren Bekol kasnije istakla, "kad te pogleda Ingrid Bergman, ti moraš da imaš seksepil."

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati