Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

08. 05. 2024. 16:44 3

Preminuo penzionisani general Aco Tomić

Aco Tomić, penzionisani general i bivši načelnik Uprave bezbednosti Vojske SRJ, preminuo je.

Sahrana je u četvrtak u 11 sati u Gornjem Milanovcu.

Aco Tomić rođen je 6. oktobra 1948. godine u selu Ručići kod Gornjeg Milanovca. Završio je Vojnu akademiju, smer artiljerija, 1971. godine. Bio je komandir voda i baterije, a zatim se doškolovao u Sovjetskom Savezu i prešao je Upravu bezbednosti Prve armije, gde je bio obaveštajni organ u analitičkom odeljenju. Početkom devedesetih, Tomić je prekomandovan u Komandu odbrane grada Beograda, kao zamenik načelnika za bezbednost, piše RTS.

Iz Komande grada Tomić je, 1993. godine, prešao u kontraobaveštajni odsek Uprave bezbednosti Vojske Jugoslavije, a četiri godine kasnije premešten je u Prištinu, na čelo Kontraobaveštajne grupe (KOG).

Ukazom Slobodana Miloševića 16. juna 2000, Tomić je imenovan za zamenika načelnika Uprave bezbednosti, dok je na isti dan, godinu dana kasnije, imenovan za načelnika Kontraobaveštajne službe, ukazom Vojislava Koštunice.

Smenjen je ukazom Ministarstva odbrane koji je stupio na snagu 7. aprila 2003, a već sledećeg dana uhapšen je u okviru akcije "Sablja" i držan u pritvoru tri i po meseca.

Njegovo ime našlo se na optužnici od 44 imena za ubistvo premijera Zorana Đinđića. Pošto je uhapšen po toj osnovi, država mu je kasnije isplatila odštetu od šest miliona dinara za pretrpljen bol.

Tomić je potom, ponovo, vraćen u službu odlukom Vrhovnog vojnog suda, jer prilikom njegovog penzionisanja nije ispoštovana procedura oko primopredaje dužnosti.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Primopredaja

Zoran Živković [17.05.2024.]




Video dana

Muzikalni magarac

Anketa

Ko će osvojiti titulu u ABA ligi?

Rezultati