Kuhinjica
17. 05. 2024. 07:00 0
Domaće kiflice sa sirom - bolje nego one iz pekare
Umesto da kupujete pecivo u pekari, savetujemo vam da napravite domaće kiflice sa sirom koje će biti bolje nego kupovne.
Za testo:
500 g brašna
1 kesica
(7 g) suvog kvasca ili 20 g svežeg kvasca
250 ml mleka
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
100 ml ulja
1 jaje
Za fil:
200 g feta sira ili nekog drugog sira po izboru
1 jaje
Za premazivanje:
1 jaje
Susam ili kim za posipanje (opciono)
Priprema:
Ako koristite sveži kvasac, rastvorite ga u toplom mleku sa šećerom i ostavite da nadođe oko 10 minuta. Ako koristite suvi kvasac, pomešajte ga direktno sa brašnom.
U veliku posudu sipajte brašno, dodajte so, ulje, jaje i nadošli kvasac (ili suvi kvasac ako ga koristite). Postepeno dodajte toplo mleko i mesite testo dok ne postane glatko i elastično. Pokrijte posudu čistom krpom i ostavite testo da nadođe na toplom mestu oko 1 sat, dok se ne udvostruči.
Priprema fila:
U posebnoj posudi izgnječite sir i pomešajte ga sa jednim jajetom. Oblikovanje kiflica: Kada je testo nadošlo, premesite ga i podelite na 4 jednaka dela. Svaki deo razvucite oklagijom u krug i isecite na 8 trouglova (kao pica). Na širi deo svakog trougla stavite malo fila od sira, zatim urolajte ka užem delu trougla, formirajući kiflicu. Postavite kiflice na pleh obložen papirom za pečenje.
Premazivanje i pečenje: Umutite jedno jaje i premažite kiflice. Po želji, pospite susamom ili kimom. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 20-25 minuta, ili dok kiflice ne dobiju zlatno-smeđu boju.
Komentari 0
ostavi komentar