Svet

[ Izvor: Mediji ]

05. 09. 2024. 13:35 1

Makron imenovao premijera Francuske, najavljene demonstracije

Mišel Barnije (73) je novi premijer Francuske.

To je rezultat višenedeljnih pregovora posle vanrednih parlamentarnih izbora iz kojih je sa najviše poslanika izašla levičarska koalicija Novi narodni front. Barnije, međutim, dolazi iz redova desničarskih republikanaca, koji su završili tek na četvrtom mestu. Odbijanje Makrona da imenuje mandatara iz njihovih redova ražestilo je krajnju levicu koja je još ranije najavila ulične proteste.

Mišel Barnije ima veliko političko iskustvo, bio je više puta ministar, šef diplomatije, evropski komesar, poslanik, pregovarač za Bregzit... Makron se nada da će s takvim iskustvom moći da postiže kompromise s ostalim političkim formacijama od kojih nijedna nema apsolutnu većinu.

Protivnici Barnijeovog imenovanja ističu da se na ovaj način praktično neće mnogo toga promeniti u francuskoj politici iako su građani to tražili na izborima, pre svega kada je reč o povećanju plata ili reviziji penzijske reforme. Barnije ima liberalnu orijentaciju i Evropejac je kao i Makron, pa se to vidi kao svojevrstan nastavak politike koalicije oko predsednika koja je izgubila prethodne parlamentarne izbore.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati