Svet

[ Izvor: Mediji ]

08. 09. 2024. 19:09 3

Le Pen najavila saradnju sa novim francuskim premijerom

Liderka francuske krajnje desnice Marin Le Pen ove nedelje je u intervjuu za "La Tribun" gotovo direktno najavila da namerava da sarađuje sa novim premijerom Mišelom Barnijeom.

- Ne želimo da izazivamo opstrukcije - rekla je Le Pen, komentarišući odluku predsednika Emanuela Makrona da mandat za sastav vlade da Barnijeu, koji ima dugu političku karijeru, uključujući kao ministar i kao evropski komesar, ali je najpoznatiji kao glavni pregovarač Evropske unije za Bregzit.

Njegov stav o imigraciji mogao bi se pokazati ključnim za obezbeđivanje makar prećutne podrške krajnje desnice u parlamentu. Barnije je i ranije kao član desničarske Republikanske stranke predlagao "da se zaustavi neevropska imigracija na tri do pet godina", što je stav blizak Le Penovoj.

- Nesporno je da izgleda da Barnije o migracijama ima istu poziciju kao mi - rekla je Le Pen francuskom dnevniku, prenosi Politiko.

Implicitna podrška lidera krajnje desnice važna je zbog izborne aritmetike u novom francuskom parlamentu, koji je podeljen na levicu, desnicu i centar, i Barnije bi mogao da "preživi" glasanje o poverenju ako poslanici Nacionalnog okupljanja glasaju za, ili bar ne budu protiv njega.

Levičarski Novi narodni front, koji ima najviše poslanika u Nacionalnoj skupštini, već je odbacio imenovanje Barnijea i optužio je Makrona da je "pokrao izbore", jer je odbacio njihovog kandidata za premijera.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Frizbi na žaru

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati