Svet

[ Izvor: Dojče vele ]

27. 07. 2024. 06:43 2

Svaka strana organizacija biće zabranjena u Rusiji?

Ruske vlasti uskoro će moći da zabrane rad svih stranih organizacija koje im nisu po volji i da ih proglasi za "nepoželjne". Duma je pokrenula donošenje odgovarajućeg zakona.

Do sada se ovaj zakon odnosio samo na nevladine organizacije, pre svega na opozicione institucije kao što su političke fondacije, grupe za ljudska prava ili ekološka udruženja. Sada će, međutim, sve strane organizacije moći da budu proglašene "nepoželjnim" ako su njihovi "osnivači ili članovi vlasničkih struktura državni organi neke druge zemlje". Dakle, više nije važno ko je osnovao i vodi takvu organizaciju: da li je reč o privatnoj osobi, društvu sa ograničenom odgovornošću, registrovanom udruženju, političkoj stranci, državnoj ili vladinoj instituciji, prenosi Dojče vele.

Saradnja s takvom organizacijom je u osnovi kažnjiva. Učešće u aktivnostima neke "nepoželjne organizacije" u Rusiji ili u inostranstvu smatra se prekršajem i kažnjava se novčanom kaznom u visini od oko 1.600 evra. U slučaju da se to ponovi, preti kazna do 5.300 evra ili zatvorska kazna do četiri godine. Osnivanje "nepoželjnih organizacija", kao i njihovo vođenje, kažnjava se zatvorskom kaznom u trajanju do šest godina.

Kao saradnja se smatra deljenje citata i linkova tekstova i video sadržaja "nepoželjne organizacije", kao i učešće na javnim događajima koje organizuju "nepoželjne organizacije". Takođe, i onaj ko da intervju nekom televizijskom kanalu koji je proglašen takvom organizacijom, čini prekršaj. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Dugo putovanje u EU

Zoran Živković [16.10.2024.]




Video dana

Odličan kostim

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati