Svet

[ Izvor: Mediji ]

25. 06. 2024. 18:46 2

EU otvorila pristupne pregovore sa Ukrajinom

Evropska unija održala je ovog utorka prvu međuvladinu konferenciju na ministarskom nivou za otvaranje pristupnih pregovora sa Ukrajinom. Mnistarka spoljnih i evropskih poslova Belgije Ađa Labib, koja je predvodila delegaciju EU, naglasila je da je ovo "istorijski dan za Ukrajinu i EU".

- Put do ove tačke bio je izazovan i odlučnost Ukrajine da preduzme neophodne reforme je zaista impresivna - rekla je ona.

Dodala je da će pristupni pregovori biti "rigorozni i zahtevni".

- Sa odlučnošću i posvećenošću, uvereni smo da Ukrajina može da ih dovede do uspešnog završetka. Budućnost Ukrajine i njenih građana leži u Evropskoj uniji - poručila je Labib.

Kako se navodi u saopštenju Saveta, EU je ponovila odlučnu osudu ruskog rata u Ukrajini i poručila da je spremna da nastavi da podržava Ukrajinu i njen narod u ratu - onoliko dugo koliko to traje i koliko god je potrebno.

EU je pozvala Komisiju da nastavi da procenjuje stanje spremnosti Ukrajine za otvaranje pregovora u određenim oblastima i identifikuje pitanja koja će se najverovatnije pojaviti u pregovorima, počevši od osnovnog klastera koji će, u skladu sa pregovaračkim okvirom, prvi biti otvoren.

U delegaciji EU bio je i evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji, dok je delegaciju Ukrajine predvodila potpredsednica ukrajinske vlade Olha Stefanišina, a iz Kijeva se obratio ukrajinski premijer Denis Šmihal.

Međuvladina konferencija održana je nakon odluke Evropskog saveta u decembru prošle godine da otvori pristupne pregovore sa Ukrajinom i nakon što je Savet 21. juna odobrio pregovarački okvir za pregovore sa Ukrajinom, u skladu sa revidiranom metodologijom proširenja.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


EXPOnat

Zoran Živković [27.09.2024.]




Video dana

Pet frendli

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati