Društvo i ekonomija

D. Ljutić

22. 09. 2024. 07:00 14

Vučić PRILAZI ZAPADU: Šta za nas zapravo znači sporazum sa SAD?

Srbija, navodno, hoće u Evropu, ali u sporovima Evrope sa Rusijom drži stranu Rusiji, a u sporovima Evrope sa Kinom drži stranu Kini. Svi, dakle, znaju da je svaki taj performans jedna velika obmana, jedna velika laž. Pa ipak u tome učestvuju. Zašto? Rusiji je bitno da u Srbiji ostane na vlasti populistički režim Aleksandra Vučića, koji ima veoma slično razumevanje demokratije i međunarodnih odnosa kao Vladimir Putin. Osim toga, Rusija više nije među pet najvećih trgovinskih partnera Srbije.

Na primer, u javnosti se mnogo govori o diversifikaciji izvora snabdevanja prirodnim gasom, s obzirom na to da skoro sav gas kupujemo od Rusije. Međutim, treba napomenuti i da Srbija u martu treba da pregovara o novom ugovoru sa Rusijom o nabavci gasa. Tako bi nedavni Vučićevi pokušaji da se diversifikujemo mogli odraziti i na te pregovore. Jer, prijateljstvo je prijateljstvo, ali gas je biznis. Ako oni mogu da ga prodaju negde drugde, onda ćemo morati da platimo više. Dok je Evropa diversifikovala izvore snabdevanja, Rusija je diversifikovala pravce snabdevanja, pa su izgradili gasovode ka istoku, za snabdevanje Kine, Indije.

Kristofer Hil, američki ambasador u Srbiji, postavljen je na dužnost u Beogradu kao vrsni poznavalac Balkana kako bi sprovodio interese SAD i unapredio odnose Vašingtona i Beograda. Ipak, glavna njegova misija bila je da neutrališe ruski uticaj i da se Kosovo skine s denevnog reda u smislu da Srbija na neki način normalizuje odnose. To još nije završeno, ali je u toku. Tu je Amerika imala, bez obzira na to što je to bio mandat EU, ključnu ulogu. Poslednji sporazumi sa Nemačkom, Francuskom i sporazum potipsan u Americi se notira na Zapadu kao strateško integrisanje Srbije vojno i ekonomski.

Iako Srbija nije bila stroga prema Rusiji kao što je to bila Evropska unija (EU), ona nastoji da sačuva balans sa Zapadom. To faktički znači udaljavanje od Rusije po pitanju velikih strateških projekata, ali kuda to tačno vodi Beograd ostaje tek da se vidi. Ali, ne treba smetnuti sa uma da Rusija razume Srbiju i Vučića bolje nego Zapad. Brisel i Vašington vole jednostavna rešenja, a Balkan je veoma kompleksan. Putin shvata etničke probleme u regionu, probleme identiteta i kulture koji uvek mogu da eskaliraju. Ne zanima ga Balkan zbog ideologije ili zbog toga što su tamo navodno ruska braća, već zato što je Balkan žarište koje on uvek može da eskalira koristeći nekog poput Vučića.

U takvom scenariju Putin sebe vidi kao medijatora i kaže Zapadu - ukoliko ne želite da Balkan još više eskalira, morate da pregovarate sa Moskvom. Naravno, i po pitanju Ukrajine. Zato Putina trenutno ne zanima to što mi mislimo da se Vučić približava Zapadu jer on zna da je to samo na kratke staze, da to neće opstati na duge staze. Jer, Putin je KGB čovek. On je naučen da razmišlja i dela potpuno drugačije nego Zapad. Pitanje je, sa druge strane, da li će i koliko još dugo Vučić moći da vodi takvu politiku.

Naime, zaoštravanje odnosa između Rusije i Evrope, odnosno Zapada, navodno neutralno držanje Srbije u tom sukobu, sve više ugrožava ekonomski razvoj zemlje. Šta ako, recimo, Srbija nastavi sa aktuelnom politikom, a Zapad odluči da bojkotuje Ekspo 2027, baš kao što je svojevremeno bojkotovao Olimpijske igre u Moskvi 1980. godine? Expo je Vučiću važan gotovo kao i litijum, a za to nisu dovoljne samo investicije i firme iz Kine.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 14

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Revizionista

Zoran Živković [18.09.2024.]




Video dana

Laka zarada, bez ulaganja

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati