Srbija

[ Izvor: mediji ]

26. 09. 2024. 07:08 1

Nova pravila za ulazak u EU: Na koga se odnose i od kad važe

Nova pravila ulaska i izlaska iz EU stupaju na snagu od 10. novembra. Evropski sistem putnih informacija i autorizacija (ETIAS) predstavlja novi način prijavljivanja za ulazak u zemlje članice EU.

O ovom novom sistemu je u emisiji "Jutro" na TV Prva govorio Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija. Seničić je detaljno objasnio kako će nova pravila pojednostaviti putovanja.

- Ovaj sistem je napravljen da bi se kontrolisao boravak u EU i da ne bude duži od 90 dana. Svaki put kada putujemo u šest meseci moraćemo da se prijavimo. Pored toga, imaćemo svoj profil, i pri svakom putovanju beležićemo datume ulaska i izlaska, nakon čega ćemo dobiti informaciju da smo se prijavili - ističe Seničić.

Pored toga, on naglašava da ovo neće morati da rade osobe koje imaju radne i boravišne dozvole za EU. Takođe, ističe da ova pravila ne označavaju vizu.

- Sve ovo bi trebalo da predupredi lupanje pečata i takvu kontrolu. Već negde postoje na aerodromima elektronske kontrole bez ljudi da se ubrza protok, ali da li će funkcionisati, ostaje da vidimo - ističe direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija.

- Sve to prestaje da važi od maja 2025. kada dobijamo mnogo jednostavniji model, ETIAS. Upisujemo momenat ulaska, plaćamo sedam evra i dozvola važi tri godine, ili do isteka pasoša.

Pored svega navedenog, Aleksandar Seničić savetuje sledeće.

- Savet svima je da se prijave odmah u maju mesecu, plaća se onlajn platnom karticom i onda tri godine ništa ne morate. Deca do 18 godina i stariji od 80 ne plaćaju, ali moraju da popune obrazac.

Ova pravila odnose se na zemlje Šengena.

- Ovo bi trebalo da ubrza prolaz preko granice, što je nama posebno bitno pred sezonu  - ističe direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Čas gastronomije

Zoran Živković [23.09.2024.]




Video dana

Priprema je pola posla

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati