Svet

Direktno.rs [ Izvor: Rojters ]

13. 02. 2024. 20:13 29

Ruski izvori: Putin predložio prekid vatre, Amerika odbila

Predlog ruskog predsednika Vladimira Putina o prekidu vatre u Ukrajini Sjedinjene Američke Države su odbacile nakon kontakata između posrednika, rekli su ruski izvori za Rojters.

Američki izvori kažu da nije bilo zvaničnog kontakta i da se Vašington neće uključiti u razgovore koji ne uključuju Ukrajinu.

Putin je 2023. slao signale Vašingtonu preko posrednika, uključujući i arapske partnere na Bliskom istoku, da je spreman razmotriti prekid vatre u Ukrajini, rekli su ruski izvori.

Ruski predsednik je, kako su naveli izvori, predlagao zamrzavanje sukoba na sadašnjim linijama fronta i nije bio voljan da prepusti ništa od ukrajinske teritorije pod kontrolom Rusije, ali u Kremlju su to videli kao najbolji put prema nekoj vrsti mira.

- Kontakti sa Amerikancima nisu urodili plodom - rekao je visoki anonimni ruski izvor, upoznat sa razgovorima krajem 2023. i početkom 2024. godine.

Drugi ruski izvor koji je upoznat sa kontaktima rekao je da su Amerikanci poručili Moskvi, preko posrednika, da neće razgovarati o mogućem prekidu vatre bez učestvovanja Ukrajine, zbog čega su se razgovori završili neuspešno.

Treći izvor koji je upoznat s raspravama rekao je:

- Sa Amerikancima se sve raspalo.

Izvor je rekao da Amerikanci nisu hteli da pritiskaju Ukrajinu.

Mediji nisu ranije izvještavali o rasponu tih pregovora i njihovom neuspehu.

Natpisi o njima dolaze u vreme dok američki predsednik Džozef Bajden mesecima pokušava kroz Kongres da sprovede slanje dodatne pomoći Ukrajini, međutim nailazi na protivljenje saveznika vrlo verovatno republikanskog protivkandidata na izborima u novembru Donalda Trampa. Ovog utorka je Senat odobrio 61 milijardu dolara pomoći, međutim taj zakon još mora da prođe kroz donji dom Kongresa, u kojoj većinu drže republikanci, prenosi Rojters.

Anonimni američki zvaničnik Rojtersu je rekao da SAD ne vode nikakve tajne pregovore sa Rusijom i da je Vašington konzistentan u tome da ne radi iza leđa Ukrajini.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da nikad neće prihvatiti rusku kontrolu nad bilo kojim delom ukrajinske teritorije i zabranio je kontakte sa Rusijom.

Kremlj, Bela kuća, američki Stejt Department i obaveštajna agencija (CIA) odbili su da komentarišu ove navode, piše Rojters.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 29

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Primopredaja

Zoran Živković [17.05.2024.]




Video dana

Muzikalni magarac

Anketa

Ko će osvojiti titulu u ABA ligi?

Rezultati