Srbija

Direktno.rs

03. 02. 2024. 21:19 4

Ziđin: Postignut dogovor sindikata i poslodavca

Sindikati zaposlenih u Ziđinu i poslodavac su postigli dogovor oko cene rada, iako je tokom dana bilo disonantnih tonova, te saopštenja sindikata sa je kineska kompanija jednostrano prekinula pregovore.

- Sindikati i poslodavac su postigli dogovo oko cene rada. Sindikati su večeras pružili ruku poslodavcu i prihvatili ponudu da cena rada umesto dosadašnja 192 dinara po satu, bude 219, a da varijabilni deo sa 23 dinara bude uvećan na 35 dinara - piše u saopštenju kompanije Ziđin.

A onda se i dodaje.

- Pregovori oko usklađivanja visine osnovne zarade u Ziđinu završeni su na obostrano zadovoljstvo, a prisustvovali su im predstavnici Ministarstva za rad i zapošljavanje i Ministarstva rudarstva i energetike. Potpisivanje Aneksa Kolektivnog ugovora biće upriličeno u Beogradu.

Da podsetimo, sindikati radnika Ziđina su ranije danas izdali saopštenje, u kom su naglasili da je kineska kompanija prekinula pregovore.

- Obaveštavamo zaposlene i javnost da su 3. februara 2024. godine prekinuti pregovori između poslodavca i sindikata Serbia Zijin Copper d. o. o. za usklađivanje visine osnovne zarade definisane važećim kolektivnim ugovorom. Poslodavac je jednostrano prekinuo pregovore i otkazao posredovanje predstavnika Ministarstva za rad i Ministarstva rudarstva i energetike - navedeno je u saopštenju sindikata i dodato:

- Predstavnici Vlade Srbije i sindikati instistirali su da pregovori traju dok se ne nađe rešenje za povećanje zarada. Poslodavac je pregovore jednostrano prekinuo ne uvažavajući nijedan predlog sindikata tokom svih pregovora. Sindikati će preduzeti sve vidove sindikalne borbe u skladu sa zakonom i o tome redovno obaveštavati zaposlene i javnost.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati