Srbija

[ Izvor: Mediji ]

27. 04. 2024. 21:54 0

Dva dana će biti i do 30 stepeni, a onda stiže HLADAN TUŠ

"Naredna tri dana očekuje nas stabilno i toplo vreme, a od 1. maja sledi destabilizacija uz grmljavinske pljuskove i lokalne nepogode koja će trajati sve do 13. maja", najavio je meteorolog Marko Čubrilo.

Prema njegovoj prognozi, u lepom i sunčanom vremenu uživaćemo još tri dana, nakon čega nas očekuje kiša.

- Zatim do 01.05. pod uticajem anticiklona stabilno, suvo i toplo. Maksimumi i postepenom porastu i oko narednog utorka bi trebalo da se kreću od 19 do 26, a lokalno, posebno na jugu regiona i oko 30 stepeni Celzijusa. Od 01.05. počinje narušavanje anticiklona, ali bi se ovog dana verovatno nad većim delom regiona zadržalo suvo vreme. Ipak, posle podne i uveče nad južnim, jugozapadnim, zapadnim i ređe severozapadnim delovima regiona nestabilno uz grmljavinske pljuskove koji ponegde mogu biti i vrlo jaki, praćeni tučom i jakim vetrom. Dnevni maksimum 1. maja i dalje visok, posebno na severu gde će i dalje biti oko 25 stepeni Celzijusa, dok će na jugozapadu biti malo svežije - istakao je Čubrilo.

Očekuju se grmljavinski pljuskovi

Narednih dana se očekuje vrlo nestabilno i svežije vreme uz česte grmljavinske pljuskove, najavljuje meteorolog Čubrilo, a biće uslova i za lokalne, vremenske, nepogode praćene gradom, velikom količinom kiše za kratko vreme, jakim sevanjem i prolazno olujnim vetrom.

- Maksimumi će biti niži, ali bi trebalo da se kreću oko proseka uz vrednosti od 14 do 23 stepena Celzijusa. Trenutno samo operativni i kontrolni ECMWF oko 6. maja simuliraju jače zahlađenje, ali nemaju podršku ansamble niza istog modela - objašnjava on i dodaje:

- U ovom momentu do oko 13. maja stoji signal za nestabilno vreme uz česte grmljavinske pljuskove i moguće lokalne nepogode, dok bi se temperature kretale oko proseka. Po prvi put ove sezone CAPE vrednosti odlaze u relativno visoke nivoe, tako da se sa povećanjem dostupne energije u atmosferi povećava i rizik od pojave jačih grmljavinsko-olujnih sistema. Za sada nema opasnosti od bilo kakvih ekstremno jakih, superćelijskih oluja i nestabilnosti koje su pred nama predstavljaju uobičajene majske grmljavinske pljuskove i lokalne nepogode - zaključuje Čubrilo.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Majska sačekuša

Zoran Živković [08.05.2024.]




Video dana

Čips

Anketa

Ko će osvojiti Ligu šampiona?

Rezultati