Ljubav

Direktno.rs

27. 04. 2024. 21:31 0

Posle razvoda: Šta u ljubavi, kako s decom...

Izlasci posle razvoda mogu biti komplikovani, posebno ako kao samohrani roditelj morate da uspostavite ravnotežu između vremena koje posvećujete gajenju deteta i onoga koje ćete posvetiti sebi.

U mnogim slučajevima roditelji odluče da se više neće upuštati u nove veze i izlagati pritisku dok deca ne odrastu, jer postoji strah da bi nova osoba mogla da naruši njihove odnose.

Ipak, postoji način da se tako nešto izbegne i da se pomire obe strane, tvrde stručnjaci za veze. Oni su izdvojili pet saveta kako ući u novu vezu, a da to ne naruši vaš odnos sa detetom.

1. Birajte ljude u kojima vidite uzor za svoju decu

Savet roditeljima je da izlaze sa nekim sa kim žele da njihovo dete odraste sa određenom osobom, bez obzira na to da li već imaju dete ili će ga tek imati. Budite svesni da doslednost u vezi mora da ima mnogo veći značaj od bilo kakvog prolaznog osećaja.

2. Ponašajte se onako kako biste hteli da se vaše dete ponaša

Izlasci često izazivaju mnogo uzbuđenje, bolnih pitanja i iskrenu želju da zanemarite oprez i potpuno se prepustite. Možda ćete se napokon posle dugo vremena dobro zabaviti sa nekim, ali zadržite samopoštovanje, disciplinu, mudrost i dozu opreza.

3. Odvojte vreme za sebe

Ako se u potpunosti posvetite brizi o deci, zapostavićete svoje potrebe. Zato vikendom odvojte vreme za njih, ali nađite vremena i za sebe. Samohrano roditeljstvo uključuje balans i ravnotežu u rasporedu između vaših potreba i potreba deteta.

Izađite ponekad na večeru, a deca mogu da ostanu sa bliskom osobom koja će ih pričuvati. Nastojte da povremeno izdvojite vreme za nešto što volite: čitanje knjige, ležanje u kadi ili nešto slično. Čak i ako zbog toga morate da ustanete ranije, vreme koje posvetite sebi uvek će se isplatiti.

Naravno, budite oprezni oko odlaganja planova sa decom, to bi moglo da ih povredi i da im da osećaj da vam nisu važni.

4. Sačekajte sa upoznavanjem partnera sa decom

Ne žurite sa upoznavanjem novog partnera sa decom dok niste sigurni da je veza ušla u ozbiljne vode. Sačekajte barem tri meseca, kako biste što bolje upoznali partnera pre nego vezu obelodanite.

Čak i nakon što ste definisali odnos, možda bi bilo dobro da sačekate još tri meseca, da budete sigurni da vaš odnos može da izdrži test vremena. Nastojte da se družite u različitim situacijama i okruženju pre nego što u sve umešate i decu.

Deca se lako vezuju i previše “novih” partnera roditelja koje upoznaju moglo bi ih dovesti do razočaranja i ogorčenja, pa i problema u kasnijem uspostavljanju odnosa.

5. Deca ne mogu da budu posrednici u vašim vezama

Deca s godinama stiču mudrost, ali ne mogu i ne smeju da budu posrednici u vašim ljubavnim vezama niti im je to uloga. Budući da deca žele da vas usreće, ukoliko im date ulogu posrednika, oni će to i uraditi, ali će ih to naterati da prerano odrastu, postanu frustrirani i ljuti i da vaše probleme sa partnerom projektuju na svoje odnose.

Oni će na taj način da pokušaju da nadoknade slabosti i ranjivosti koje ste kao roditelj pokazali, što ni za vas ni za njih nije dobro. Držite ih podalje od svojih veza i pronađite odgovarajuću podršku, prijatelja ili terapeuta.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.

Majska sačekuša

Zoran Živković [08.05.2024.]

Video dana

Jede mi se nešto slatko

Anketa

Ko će osvojiti Ligu šampiona?

Rezultati