Srbija

Direktno.rs

30. 01. 2024. 12:02 0

Sloga o slučaju "Jama" - Poziv na hitnu istragu i zaštitu radničkih prava

"Slučaj Vladimira Tošića u borskom rudniku "Jama" predstavlja još jedno u sada beskonačnom nizu ozbiljnog kršenja ljudskih i radnih prava, jer ukazuje na nedostatak adekvatne pravne zaštite na radu, ignorisanje zakonskih procedura i potencijalno zataškavanje incidenta", ističe se u saopštenju Udruženih sindikata Srbije Sloga.

Sindikat ističe da ovaj tragičan incident predstavlja više od pojedinačne nesreće, ukazujući na duboko ukorenjeno otuđenje radnika od zakona, što direktno ugrožava njihova prava i bezbednost.

Predsednik sindikata Sloga i narodni poslanik Željko Veselinović ukazao je na štetnost novog Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu, koji je, prema njegovim rečima, neprimenjiv i štetan za radnike.

- Kao sindikat, ukazivali smo da je novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu, donet prošle godine, koji nismo podržali u Skupštini, štetan po radnike i neprimenjljiv, što se danas i potvrđuje u praksi gotovo svakodnevno. Poslodavci uz pomoć države tolerišu kršenje prava radnika u cilju ostvarivanja dobiti. Ovo je ozbiljan oblik nasilja prema radnicima koji mora da odmah prestane - kaže Veselinović.

Sindikat "Sloga" zahteva hitnu reakciju i temeljnu istragu ovog slučaja, uz strogo poštovanje zakona i prava radnika.

- Ovaj slučaj ne sme ostati samo još jedna statistika, već bi trebalo da predstavlja prekretnicu u načinu na koji država i kompanije tretiraju radnička prava i bezbednost. Pored toga, pozivamo nadležne organe da istraže slučaj i objave sve relevantne informacije, posebno u vezi sa tvrdnjama da se porodici Tošić preti zbog mogućnosti tužbe protiv kompanije Ziđin Konstrakšn, koja upravlja rudnikom - ističu iz Sloge.

- Država i vlast imaju obavezu da osiguraju da se svaki radnik u Srbiji oseća zaštićeno i poštovano unutar pravnog sistema. Solidarišemo se sa porodicom Vladimira Tošića i svim radnicima koji se bore za svoja prava i dostojanstven rad, naglašavajući da radnici koji se suočavaju sa nesigurnim i rizičnim radnim uslovima, u situacije gde država žmuri pred nepravdom, treba da odbiju rad i ulaze u obustave rada i štrajkove kao jedini efikasan oblik protesta protiv ugrožavanja njihove bezbednosti - zaključuje predsednik Sloge Željko Veselinović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati