Hronika

D. Ljutić

16. 06. 2024. 05:59 11

Osećaju li se ljudi bezbedno POD PALICOM Ivice Dačića?

Dok živite u strahu, vlast manifestuje svoju nesposobnost i nekompetentnost uz nepodnošljivo pozivanje na statistiku. Ali, to ne menja ništa na stvari. Od žalosne situacije žalosniji je samo način na koji je vlast objašnjava javnosti da je Beograd bezbedan grad.

Dosadašnji slučajevi s one strane zakona nesumnjivo pokazuju da vlast u Srbiji ima drugačije shvatanje pojma kriminala od skoro svakog građanina. Možete da se borite protiv organizovanog kriminala, ali samo onog koji pripada onima sa kojima se vi ne slažete, nekim drugim ljudima, a ne onima koje vi kontrolišete. Tipičan primer je Jovanjica, verovatno najveća fabrika marihuane u Srbiji i šire, pala je slučajno, nju su obilazili i ministri i policajci. Nameće se logično pitanje, zašto nisu onda rekli - hajde da se borimo protiv organizovanog kriminala. Ili su nadležni možda sposobni samo za bornu protiv onog neorganizovanog?

U razmaku od samo dva dana Dušan K. (31) upucan je posle svađe sa dvojicom muškaraca ispred zgrade u beogradskom naselju Mirijevo. Dalibor F. sedeo je u kolima i čekao dete koje je bilo u radnji. U tom trenutku prišao mu je muškarac sa kacigom na glavi i na skuteru. Kroz otvoren prozor ispalio mu tri hica od kojih ga je jedan pogodio u ruku. On je ranije privođen i bio osuđivan. 

D. D. (43), pripadnik Žandarmerije, i njegov sin napadnuti su u naselju Skela kod Obrenovca. Do napada je došlo kada je grupa muškaraca upala u njihovu kuću i nasrnula na njih sekirom. U međuvremenu, na društvenim mrežama osvanuo je snimak prebijanja maloletnika u jednoj stambenoj zgradi na Novom Beogradu koji su zabeležile sigurnosne kamere, a kako se navodi, mladić je napadnut od strane svog komšije iz zgrade. Prebijanje prosvetnih radnika je posebna priča, kao i napad na novinara Vuka Cvijića.

Ipak, prvi čovek srpske policije Ivica Dačić je naglasio da je srpska policija još jednom potvrdila ugled posvećenog i pouzdanog partnera u međunarodnoj borbi protiv trgovine drogom, gde je kao deo udarne grupe Evropola dala veoma veliki doprinos u borbi protiv balkanskog kartela. O kriminalu u Srbiji nekom drugom prilikom. I biće je, jer je kriminal ovde svakodnevnica. Ovaj nekadašnji omladinac Slobodana Miloševića politički je preživeo rušenje njegovog režima 5. oktobra 2000. Dačić je funkciju ministra unutrašnjih poslova obavljao šest godina, neprekidno, i to za vreme dva režima. Ovu, treću po redu, otpočeo je "rešavanjem" slučaja pre završene istrage. Naime, komentarisao je u medijima slučaj ubistva Đorđa Mijatovića, brata ministra u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine Vojina Mijatovića.

Mijatović je od posledica prebijanja u beogradskom naselju Voždovac 26. maja preminuo u Urgentnom centru. Dvojica osumnjičenih maloletnika su od 28. maja u pritvoru i tužilaštvo im na teret stavlja teško ubistvo. Dačić je, međutim, dan pre njihovog privođenja, izjavio da taj slučaj "sigurno nije ubistvo". A onda su nalazi obdukcije i ostali dokazi pokazali suprotno. 

Ono što je obeležilo Dačićevo ranije ministrovanje je poslednji veliki štrajk policije - ako ne računamo onaj iz 2014. godine koji nije bio ni toliko masovan, a još manje uspešan i dugačak. Tada je policija zahtevala da se hitno podigne materijalni status policajaca, a Dačić je tada napravio kompromisno rešenje. Pošto nije bilo novca u budžetu, on je policajcima obezbedio dodatak na platu u iznosu od 10.000 dinara, koji nije ulazio u prosek plate. Ovaj dodatak je ukinut kada je Vučić uveo mere fiskalne konsolidacije.Ono što je trenutno zanimljiv podatak je da se Dačić u MUP vraća posle punih deset godina. Za to vreme SNS je preuzeo sve poluge moći u policiji i praktično ne postoji čak ni niže rukovodeće mesto u MUP-u koje može da dobije neko ko nije blizak SNS-u. Prvi čovek SPS-a je tu nemoćan. 

Pred Dačićem je još jedan "strogo poverljivi problem", a to je novi Zakon o unutrašnjim poslovima, čiji je predlog dva puta povlačen iz procedure zbog velikog otpora građana, ali i stručne javnosti.

Dakle, ima dosta indicija da ponovo ulazimo u godinu opasnog nasilja.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 11

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Idolatrija

Zoran Živković [21.06.2024.]




Video dana

Po starom, tradicionalnom receptu

Anketa

Da li će Srbija proći grupu na Evropskom prvenstvu?

Rezultati