Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

23. 06. 2024. 19:41 9

Zašto i kako Rio Tinto planira otvaranje rudnika u Srbiji

Kompanija Rio Sava za tri dana bi trebalo da objavi nacrt studije o proceni uticaja na životnu sredinu za Projekat Jadar. To je, inače, projekat koji je Vlada ukinula još pre dve godine.

Zašto i kako kompanija Rio Tinto nastavlja da planira otvaranje rudnika u Srbiji, nije baš najjasnije.

Na svom sajtu najavljuju da žele sa dijalog zasnovan na činjenicama. Iz instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu upozoravaju da jednim leks specijalisom Vlada može da vrati sve što je navodno ukinula.

- Ovim je što se tiče Projekta Jadar i Rio Tinta sve završeno. Gotovo je - rekla je januara 2022. godine tadašnja premijerka Srbije Ana Brnabić.

I ovo je sad već čuvena izjava Ane Brnabić kada je u jednoj izbornoj kampanji nakon protesta građana završila sa Rio Tintom. Samo dve godine kasnije čini se da tačke nije ni bilo, da ništa nije gotovo i da sve tek počinje.

- Teoretski je zamislivo da oni u jedan leks specijalis naguraju u izmene prostornog plana i poseban zakon koji će regulisati način na koji će se izvoditi radovi, i da suspenduju i Zakon o rudarstvu i proceduru usvajanja planova. To bi bilo neustavno i nezakonito, ali mene ništa od ove vlasti ne bi iznenadilo, imajući u vidu pre svega to da ovaj projekat ima značaja za njih lično - kaže za N1 advokat Jovan Rajić.

Projekat Jadar veštačko disanje dobija i od Evropske unije, ali i od zemalja koje Uniji ne pripadaju, a deo su Evrope. Udruženje Marš sa Drine izlazi sa novim otkrićem i navode da je Rio Tinto predao Vladi Srbije obaveštenje o sporu zbog ukidanja Projekta i prostornog plana, pa pitaju:

- Kada je obaveštenje o sporu uručeno Vladi Srbije? Kako ta pretnja utiče na odluke Vlade Srbije da poguraju projekat? Da li su nastavili sa obaveštenjem o arbitraži? Ako nisu, zašto nisu? Ako jesu, koji bi sud bio nadležni? Koji je period u kojem bi morali da počnu arbitražu? Da li su postupci pred upravnim sudom od značaja za eventualnu arbitražu?

Šta je premijer hteo da kaže?

Za to vreme, novi premijer još ne zna da li će se i nova Vlada voditi time da je Projekat Jadar ukinut ili će se situacija ipak menjati.

Na pitanje N1 da li je za kopanje litijuma, pošto i Vladan Glišić stalno govori kako se u Nemačkoj kopa litijum, premijer Vlade Miloš Vučević odgovara:

- Ja sam za to da iskoristimo svaki ekonomski i prirodni potencijal i za razvoj rudarstva u Srbiji.

Na pitanje znači li to da bi prihvatio da se litijum kopa u Nedeljicama, kaže: "Rudarstvo je deo razvoja srpske države".

Litijum se u Nemačkoj ne kopa

Dok čitamo između redova šta je poručio premijer Vučević, treba znati da se u Nemačkoj ne kopa litijum, već da ga ima u termalnim vodama, odakle se isto ne eksploatiše, kao i da je u Portugalu zbog litijuma i korupcije pala Vlada.

- Studiji uticaja na životnu sredinu mora da prethodi pre svega idejno rešenje koje kompanija nema. Idejno rešenje mora da bude usvojeno od strane države. Studiji prethodi i prostorni plan posebne namene za Projekat Jadar koji je ukinut jer je protivzakonito donesen - objasnila je doktorka Dragana Đorđević, naučni savetnik i rukovodilac Centra izuzetnih vrednosti za hemiju i inženjering životne sredine u Institutu za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Univerziteta u Beogradu.

Na sajtu Rio Tinto Srbija za sada i dalje stoji najava da će biti objavljen nacrt studije koju država Srbija nije tražila, kao i da je neophodno imati tri studije: za podzemnu eksploataciju rude, za preradu rude jadarid kao i za deponiju otpada.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Idealan tajming

Zoran Živković [26.06.2024.]




Video dana

Tebi je to smešno?

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati