Hronika

D. Ljutić

14. 10. 2023. 07:00 13

POLICIJA BEZ ZAŠTITE Pendrek po glavi stanovnika

U Srbiji se najviše sudskih postupaka vodi za krivično delo zloupotreba službenog položaja, dok je najmanje postupka koji se vode zbog primanja mita. Od ukupnog broja optuženih, dve trećine čine osobe angažovane upravo u javnom sektoru. Među njima ima policijskih službenika, komunalnih i saobraćajnih policajaca. Činjenica da među optuženima ima najviše policijskih službenika i drugih radnika u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije, samo potvrđuje da je organizovani kriminal u Srbiji praktično najprisutniji među onima čija je obaveza i dužnost da se bore protiv istog. 

Visokopozicionirani pripadnik policije Nenad Vučković Vučko bio je šef kriminalnoj grupi koju je najpre predvodio Aleksandar Stanković Sale Mutavi, a zatim Veljko Belivuk, pokazuje niz dokumenata, video i audio-zapisa do kojih su tokom višemesečnog istraživanja došli novinari KRIK-a. Sa druge strane, sudbina inspektora Slobodana Milenkovića i njegovih kolega iz odeljenja za borbu protiv narkotika, sudbina je svakog časnog policajca danas u Srbiji.

Operativne sposobnosti MUP-a Srbije sistematski su urušavane u poslednjih desetak godina, zbog čega su iz policije bežali kvalitetni ljudi, a na njihova mesta dolazili oni koji nisu tu da se bore protiv kriminala već da “štite kriminalce”. 

Tako su se kao kao članovi Šarićeve kriminalne grupe sumnjičili načelnik Službe za kriminalističko obaveštajne poslove (SKOP) Danilo Stojanović, njegov zamenik Milutin Radovanović, kao i inspektor Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) Duško Mirković. Slučaj o kojem je bilo najviše reči u javnosti je postupak protiv Dijane Hrkalović, nekadašnje državne sekretarke MUP-a.

Iako su provladini mediji mesecima nekadašnju nabližu saradnicu Nebojše Stefanovića optuživali za prisluškivanje predsednika Vučića i saradnju sa Belivukovim klanom, a što se implicira i u optužnici, ona se tereti za trgovinu uticajem. Pet godina koliko je Dijana Hrkalović bila na visokim pozicijama u policiji, obeležili su događaji koji su dodatno urušili kredibilitet ove institucije. U javnosti su otkrivene veze policije sa kriminalnim grupama, porastao je broj kriminalnih likvidacija, a protiv nje su drugi policajci podnosili krivične prijave.I spisku nije kraj. Tu su i dva nekada visokopozicionirana polcijska službenika, bivši načelnik Službe za specijalne istražne metode Dejan Milenković i načelnik Policijske uprave Novi Sad Milorad Šušnjić. I inspektor SBPOK-a Božidar Stolić se našao na optuženičkoj klupi. To je četvrti pripadnik SBPOK-a koji se sumnjiči za saradnju sa klanom Veljka Belivuka. Neki su u međuvremenu već osuđeni, drugima su poništene presude i slučaju vraćeni na nov proces. Kada je u pitanju struktura prijavljenjih, najviše ih je među službenicima opšte nadležnosti (69), a zatim policijskih službenika saobraćajne policije (36) i granične policije (21). U predizbornom spotu vladajuće Srpske napredne stranke "Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje“ iz 2016. pojavljuju se uniformisani policajci. U trenutku kada su oni na sceni, narator objašnjava da je to deo borbe protiv tajkuna u Srbiji.

Samo sedam godina kasnije, kazamati u Srbiji se pune policajcima.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 13

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati