Svet

[ Izvor: Blic ]

04. 05. 2024. 05:59 6

Haos u najavi: Šta ako evro oslabi?

Izgledi da će Evropska centralna banka odstupiti od Federalnih rezervi u pogledu smanjenja kamatnih stopa verovatno će biti "posebno negativni" za 20-članu evrozonu. Čini se da je ECB na putu da smanji kamatne stope u junu, izuzev bilo kakvih većih iznenađenja, a nedavni podaci o inflaciji od tada su potvrdili argumente za skoro smanjenje troškova zaduživanja. U međuvremenu, američka centralna banka zadržala je kamatne stope stabilnima u sredu, a Savezni odbor za otvoreno tržište koji određuje stope naveo je "nedostatak daljnjeg napretka" u vraćanju inflacije na ciljanih 2 odsto.

Federalne rezerve su u izjavi navele da ne očekuju smanjenje stopa sve dok ne steknu "veće poverenje" da se inflacija održivo kreće natrag prema ciljanom nivou, ponavljajući jezik koji je koristila nakon sastanaka u martu i januaru. Ostavlja ECB na čvrstom putu da smanji kamatne stope pre Fed-a.

- Problem snižavanja stopa upravo sada je taj što ECB uzima zdravo za gotovo snagu eura. A ako počnu snižavati stope pre Federalnih rezervi, to je u biti davanje signala svetu da evro mora oslabiti - rekao je Daniel Lacalle, glavni ekonomist u Tressis Gestionu, za CNBC-jevu emisiju “Street Signs Europe” i dodao da "ako evro oslabi, račun za uvoz u evrozoni će porasti, što će još više otežati rast evrozone", prenosi Blic.

Lacalle je rekao da junsko smanjenje stope od ECB-a neće naterati nemačke, francuske ili španske fabrike da uzmu više kredita "jer malo smanjenje stope nije pokretač potražnje za kreditima". Potražnja za kreditima odnosi se na apetit za poslovnim i potrošačkim kreditima

Službeni podaci objavljeni u utorak pokazuju da su cene u evropodručju u aprilu ostale stabilne na 2,4 odsto, dok se privreda vratila na rast tokom prva tri meseca ove godine. Bruto domaći proizvod porastao je za 0,3 odsto u prvom tromesečju, nešto bolje od konsenzusnih očekivanja ekonomista. BDP za četvrto tromesečje 2023. revidiran je s bez rasta na smanjenje od 0,1 odsto, što znači da je evrozona bila u tehničkoj recesiji u drugoj polovini prošle godine.

Lacalle iz Tressis Gestiona rekao je da je jedan od prevladavajućih tržišnih narativa da su visoke kamatne stope  u Evropi krive za spor privredni rast. "Međutim, usporavanje evrozone nema apsolutno nikakve veze s povećanjem stopa", rekao je.Umesto toga, Lacalle je rekao da se nedavna privredna slabost u celoj evrozoni treba pripisati energetskoj politici bloka, regulatornim merama te i poljoprivrednoj politici.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Primopredaja

Zoran Živković [17.05.2024.]




Video dana

Treniraj kod kuće

Anketa

Ko će osvojiti Ligu šampiona?

Rezultati