Hronika

D. Ljutić

28. 04. 2024. 07:01 5

STARA PRAKSA Policijska tortura u Srbiji kao DOBAR DAN

Ima dosta indicija da ulazimo u godinu opasnog nasilja. Komitet za prevenciju torture je u brojnim posetama Srbiji ukazivao na nepravilnosti u radu policijskih službenika, na iznuđivanje iskaza, na prisustvo nekih nestandardnih predmeta u policijskim stanicama, koji potencijalno mogu da služe za vršenje torture, koje se ponekad završi smrtnim ishodom, kao u slučaju osumnjičenog iz Bora. Tako je policija u Srbiji suočena sa problemom da je prati "imidž brutalnosti“ koji postoji još od devedesetih.

Učestalo zlostavljanje, mučenje privedenih u policijske stanice tokom takozvanog pretkrivičnog postupka, sve više ukazuje na činjenicu da se u reformi policije, bar kada je reč o batinanju, nije odmaklo dalje od uobičajene decenijske prakse. Policijska brutalnost je stara priča u Srbiji. Stručnjaci Evropskog komiteta za prevenciju torture Saveta Evrope su još 2004. i ponovo 2007. bili začuđeni kako u policijskim stanicama po Srbiji vise bejzbol palice i gvozdene šipke na upadljivim mestima. Komitet je posle posete Srbiji zaključio da je nasilje prihvaćena praksa i deo policijske kulture.Svako krivično delo, uključujući i zlostavljanje i mučenje, mora da se dokaže. Zato je važno da Sektor unutrašnje kontrole Ministarstva unutrašnjih poslova, tužilaštvo, Zaštitnik građana i Nacionalni preventivni mehanizam protiv torture odrade kako treba svoj deo posla. Šamaranje, šutiranje, udaranje službenom palicom, primena elektrošokova iz ručnih uređaja i električnih kablova povezanih na automobilske akumulatore samo su neke od mera koje je primenjivala policija, pokazuje izveštaj Evropskog komiteta za sprečavanje mučenja i nečovečnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT) Saveta Evrope iz 2022.

Navodi pritvorenika na kojima je primenjivana sila i koji su se obratili CPT-u potkrepljeni su dokumentacijom koja je pregledana u policijskim stanicama, kao i izveštajima o povredama koje su sačinili zdravstveni radnici u ustanovama u koje su pritvorenici primani.- Komitet preporučuje da vlast u Srbiji usvoji niz odlučnih mera za suzbijanje ovakvog postupanja, uključujući uvođenje istražnog razgovora sa osumnjičenima za krivična dela, kao i obavezno audio i video snimanje svih intervjua koje obavljaju policijski službenici - pisalo je u izveštaju CPT.

U dokumentu se napominje da istrage koje sprovodi tužilaštvo i odeljenja policije koja se bave nadzorom nad radom policije nisu dovoljno efikasne, a izražena je i zabrinutost zbog blagih kazni koje su sudovi izrekli policijskim službenicima osuđenim za zlostavljanje.

Kada postoje navodi o tome da je policija izvršila bilo kakav oblik torture ili nečovečnog i nehumanog postupanja, ti slučajevi se moraju tretirati kao hitni i moraju se ispitati svi navodi koji su dostupni javnosti, jer ne možete da očekujete od nekih građana koji su pretučeni, koji su možda uplašeni, istraumirani, da sad oni svi idu i da prijavljuju te slučajeve. Ako ste u policiji zadržani povređeni, možete da zahtevate da vas pregleda lekar po vašem izboru, ili dežurni lekar, svejedno, i policija mora da vam omogući lekarski pregled. Taj lekarski pregled mora da bude izvršen bez prisustva policijskog službenika, znači u privatnosti. Policijski službenik može eventualno da bude prisutan samo ako lekar insistira, zbog svoje bezbednosti.

U nizu zlostavljanja u policijskim stanicama veliko ogorčenje javnosti izazvala je svojevremeno smrt studenta Milana J. (24) iz Kosjerića preminulog  prilikom "saslušanja“ u beogradskom SUP-u. Zajedno sa svojim prijateljima bio je priveden u policiju zbog sumnje da su svi prodavali drogu. Zanimljivo je bilo zvanično saopštenje policije povodom smrti: "Bio je poznat policiji kao dugogodišnji narko-diler“, ne pominjući da on nije bio nikad osuđivan. U vrhu MUP-a naveli su da je na osnovu nalaza patologa studentu bio oslabljen srčani mišić od virusa koksaki. Drugim rečima, da batinanje nije uticalo niti imalo veze sa smrću. 

Čovek koji je rođen 22. januara 1949. u Beogradu, a čija je smrt 29. oktobra 2002. godine izazvala buru u javnosti, smatra se jednim od vodećih predstavnika hiperrealizma u srpskom slikarstvu. Smrt Dragana Maleševića Tapija u policijskoj stanici i dalje je predmet priča.

Sumnjive okolnosti smrti Dalibora Dragijevića  u policijskoj stanici u Boru sada su u fokusu. Narodna poslanica i penzionisana pukovnica policije Slavica Radovanović izjavila je da bi ministar Bratislav Gašić morao da snosi odgovornost zbog, kako je rekla, lažnog saopštenja MUP-a da je Dalibor Dragijević preminuo u policijskoj  prirodnom smrću.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Majska sačekuša

Zoran Živković [08.05.2024.]




Video dana

Dežurni krivac

Anketa

Ko će osvojiti Ligu šampiona?

Rezultati