Hronika

D. Ljutić

15. 04. 2024. 20:40 14

"Belivuk ušao u Crnu Goru na zahtev kolega najvišeg ranga iz policije iz Srbije"

Bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić saopštio je svojevremeno da je odluku o skidanju zabrane ulaska Belivuku i Miljkoviću doneo menadžment Uprave policije na zahtev Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, koje je tražilo da im se dozvoli ulazak i da tokom boravka u Crnoj Gori budu praćeni i policijski opservirani.

Specijalno državno tužilaštvo sumnjiči bivšeg pomoćnika direktora Uprave polciije Zorana Lazovića da je aminovao otvaranje crnogorske granice za ulazak plaćenike kavačkog klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića i za spasavanje Duška Roganovića teških optužbi, a nekadašnjeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića da mu je u tome pomogao. Zbog toga su im u nedelju u zoru pripadnici Specijalnog policijskog odeljenja (SPO) stavili lisice na ruke. Lazović je uhapšen u Bijelom Polju, a Katnić u danilovgradskom naselju Klikovače.

Međutim, do pre tri godine situacija je bila sasvim drugačija. Naime, Specijalno tužilaštvo u Podgorici oslobodilo je 2021. dvojicu policijskih službenika koji su bili uhapšeni po nalogu Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici zbog sumnje da zloupotrebili položaj u slučaju skidanja zabrane zabrane ulaska u Crnu Goru pripadnicima kriminalne grupe iz Srbije Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću.

- Analizom prikupljenih dokaza ocenjeno je da nema osnovane sumnje da su (policijski službenici) A. B. i S. Đ. izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja, pa je dat nalog Specijalnom policijskom odeljenju da se navedena lica puste na slobodu - navodi se u tadašnjem saopštenju Specijalnog tužilaštva i dodaje da će se nastaviti postupak izviđaja i prikupljanje neophodnih podataka i dokaza.

Veljko Belivuk, zvani Velja Nevolja, i Marko Miljković, čiji nadimak je Mesar, u Crnu Goru legalno su ušli 17. januara 2021. godine. Do tada im je bio zabranjen ulazak u Crnu Goru iz razloga nacionalne i unutrašnje bezbednosti. U to vreme kao glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić je saopštio da je odluku o skidanju zabrane ulaska Belivuku i Miljkoviću doneo menadžment Uprave policije na zahtev Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, koje je tražilo da im se dozvoli ulazak i da tokom boravka u Crnoj Gori budu praćeni i policijski opservirani.

Naime, Katnić je u emisiji "Načisto" na TV Vijesti 8. oktobra 2021. godine rekao da je Belivuk ušao u Crnu Goru na zahtev kolega najvišeg ranga iz policije iz Srbije "da se prati, kao što je praćen on i jedna osoba", te da je o tome odlučio menadžment policije.

Kao šef za borbu protiv mafije Zoran Lazović rekao je da dvojicu srpskih kriminalaca policija drži na oku. Međutim, nešto kasnije Europol je crnogorskim istražiteljima dostavio dokaze da je sa Belivukom i Miljkovićem u restoranu na Grahovu bio i njegov sin, Petar Lazović. Sa njima su u društvu bili i odbegli policajci Ljubo Milović i Nebojša Bugarin, kao i šef kavačkog klana Radoje Zvicer, koji je u bekstvu. Bivši glavni specijani tužilac Milivoje Katnić više puta je javno rekao da ne zna ko je ručao sa Belivukom i Miljkovićem na Grahovu.

Iako je Europol SDT-u još u julu 2021. godine dostavio dokaze koji teško optužuju Petra Lazovića i Milovića, oni su postali osumnjičeni tek nakon promena u tom tužilaštvu. Prvobitno, sada uhapšeni specijalni tužilac Saša Čađenović u januaru 2022. godine odbacio je optužbe protiv njih, ali je predmet ponovo formiran nakon što je portal Libertas objavio transkripte sa kriptovane Skaj aplikacije koji pokazuju da su radili za mafiju umesto protiv nje.

Crnogorsko tužilaštvo tvrdi da je Mile Jovanović i zaštićeni svedok kodnog imena Kamenko Kuč trebalo da 22. januara 2021. ubiju vođu grupe "Principi“ Veljka Belivuka i njegovu desnu ruku Marka Miljkovića na aerodromu u Tivtu, ali ih je policija uhapsila pre toga. "Principi“ su u policijskim notesima označeni kao bliski kavačkom klanu.

Predsednik Srbije Aleskandar Vučić je najavio svojevremeno da istraga protiv Belivuka i ostalih uhapšenih neće stati dok se ne istraže njihove veze sa državnim aparatom. Do sada su u pritvoru završila dvojica policajca, koja se sumnjiče da su pomagala Belivukovoj grupi nakon hapšenja, odnosno da prilikom pretresa jednog od stanova nisu prijavili da je nađen pištolj i novac. Zvučnijih imena zasad nema, iako su mnogi bili prozvani, naročito od strane Veljka Belivuka.

O umešanosti državnog aparata režim govori kao o opozicionim podmetačinama.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 14

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati